Πρόβλεψη Τζανάκη: Μέσα στα Χριστούγεννα σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας-Τείχος ανοσίας την άνοιξη του 2022

Πρόβλεψη Τζανάκη: Μέσα στα Χριστούγεννα σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας-Τείχος ανοσίας την άνοιξη του 2022

«Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις», δήλωσε
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τον περιορισμό της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε: «Τα νέα μέτρα έχουν δύο διαφορετικές συνιστώσες. Η μία είναι ότι εξωθεί τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να γλιτώσει από τα μέτρα απομόνωσης. Τη δεύτερη πρέπει να την εκλάβουν ως μέτρο προστασίας, διότι οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μόνο ότι επιτείνουν τη διασπορά της πανδημίας, αλλά κυρίως οι ίδιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι ή και να πεθάνουν, όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα».

«Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις», επιθσήμανεο κ. Τζανάκης και τόνισε ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα.

Όπως εξήγησε στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κάνουν άμεσα την τρίτη δόση, ώστε να μειωθεί η διασπορά και το κλάσμα των διασωληνωμένων και αυτών που χάνουν τη ζωή τους -που είναι βέβαια μικρό γύρω στο 5%-10%- και αφορά αυτούς που ναι μεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά λόγω του ότι έχουν απομακρυνθεί χρονικά από το τέλος του εμβολιασμού τους είναι ευάλωτοι και δημιουργούν μια πίεση στο υγειονομικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανάκης τόνισε την ανάγκη να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα, στους 5 μήνες για τους 80άρηδες, στους 5,5 μήνες για τους 70αρηδες κ.ο.κ.

«Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία υπάρχει ένα αδύνατο σημείο και πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα που θα πρέπει να είναι η προσωπική επαφή.

Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν περιθώριο και δυναμική μεγαλύτερη, καθώς τώρα δουλεύουν στο 40% της δυναμικής τους. Μέσω του ΙΔΗΚΑ, γνωρίζουμε το ΑΜΚΑ τους και πρέπει να απευθυνθούμε προσωπικά, ώστε οι προσωπικοί γιατροί να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν», συμπλήρωσε.

Σταθεροποίηση μέσα στα Χριστούγεννα
Ο κ. Τζανάκης μίλησε και για την πορεία της πανδημίας, αναφέροντας ότι το καλό σενάριο, με βάση τα μοντέλα, δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν και 8.000 ή λίγο παραπάνω.

Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και θα σταθεροποιηθούν μέσα στα Χριστούγεννα.

«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700», υπογράμμισε ο καθηγητής αναφέροντας ότι είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κορύφωση στα κρούσματα.

Όσον αφορά στις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι δεν θα δούμε αρνητικά ρεκόρ ως προς τα προηγούμενα κύματα, ωστόσο είναι πιθανό ένα σενάριο που θέλει τους διασωληνωμένους να προσεγγίζουν τους 650. Όσον αφορά στους θανάτους εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μέρα που θα υπερβούν τους 100.

Πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας
Ο κ. Τζανάκης προχώρησε για πρώτη φορά σε μία αισιόδοξη πρόβλεψη για το τείχος ανοσίας. Προέβλεψε συγκεκριμένα ότι την άνοιξη του 2022 το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%-85% και η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία, όπως είναι η γρίπη.

«Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματώδη μορφή. Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες. Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε 1 εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε 2 εκατ. άνοσων ανθρώπων που θα προστεθούν καλώς εχόντων των στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65% και θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την άνοιξη του 2022», κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS