Σοφία Μπεκατώρου: Καταθέτει στον εισαγγελέα για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης

Σοφία Μπεκατώρου: Καταθέτει στον εισαγγελέα για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης

Η Σοφία Μπεκατώρου είναι η πρώτη μάρτυρας στην αυτεπάγγελτη έρευνα της Εισαγγελίας, που ξεκίνησε μετά τις δημόσιες καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Στις 9 το πρωί η χρυσή ολυμπιονίκης θα βρεθεί στο γραφείο του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Στεφανάτου, για να εκθέσει αναλυτικά όλα όσα κρατούσε μέσα της επί 23 χρόνια.

«Κάθε θύμα να σπάσει τη σιωπή και να μιλήσει από όποιο χώρο κι αν βρίσκεται. Η προσπάθεια με όλους τους αθλητές είναι να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας η διακεκριμένη ιστιοπλόος, λίγο μετά τη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένη να μιλήσει ανοιχτά και με ονοματεπώνυμα στις αρμόδιες αρχές.

Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό που υπέστη το 1998 επί της ουσίας δεν μπορούν να διερευνηθούν ούτε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, αφού το αδίκημα είναι πλέον παραγεγραμμένο.

 

Η κατάθεση της Μπεκατώρου δίνει έναυσμα για νέες έρευνες σεξουαλικών επιθέσεων
Όμως, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, η κατάθεσή της δεν αποκλείεται να δώσει το έναυσμα για μία ευρύτερη έρευνα για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων ή και άλλα συναφή αδικήματα σε μεταγενέστερες χρονικές περιόδους, όπου δεν έχει επέλθει παραγραφή.


Με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε από όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς να παρεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά, όταν υπάρχουν έστω και υπόνοιες για τέλεση σεξουαλικών εγκλημάτων και να ενθαρρύνουν τα θύματα να καταγγέλλουν στις αρχές τους υπαιτίους. Τονίζει δε, πως θα πρέπει να προστατεύεται το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων έως ότου υπάρξει καταδικαστική απόφαση από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της αθλήτριας, μία πρώτη αναφορά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη είχε τεθεί υπ’ όψιν των αρχών τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ένα μήνα μετά, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Marie Claire, η Σοφία Μπεκατώρου παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση από παράγοντα σε ηλικία 21 ετών. Πριν από λίγες ημέρες στην διαδικτυακή Ημερίδα του υφυπουργείου Αθλητισμού «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι» η κορυφαία ιστιοπλόος έκανε πράξη αυτό το σύνθημα και δημοσιοποίησε χωρίς περιστροφές όσα βίωσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS