Μετάλλαξη Όμικρον: 26 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Αναμένεται αύξηση

Μετάλλαξη Όμικρον: 26 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Αναμένεται αύξηση

Αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε Κρήτη, Λακωνία και Αττική. Τα περισσότερα, όπως είπε, δεν σχετίζονται με ταξίδι.

Ο ίδιος -μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προειδοποίησε ότι αναμένεται να δούμε περισσότερα κρούσματα.

Στο «τραπέζι» testing για όλους
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι επί του παρόντος στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα τον Ιανουάριο. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, δοκιμάζονται έκτακτα σχέδια.

«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό. Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον. Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο έλεγχος όλου του πληθυσμού με τεστ για τον κορωνοϊό βρίσκεται μεταξύ των σκέψεων της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική επιδημιολογική εικόνας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανέφερε ότι επί του παρόντος θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown», πρόσθεσε.

Προανήγγειλε, εξάλλου, σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά την περίοδο των γιορτών, ενώ δήλωσε ότι για την ενίσχυση του ΕΣΥ από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.


Στόχος, η καθυστέρηση επέλασης της «Ομικρον»
Με το βλέμμα στραμμένο στη μετάλλαξη «Ομικρον» και με στόχο την κατά το δυνατόν καθυστέρηση στην εξάπλωσή της στην Ελλάδα κινείται η κυβέρνηση, καθώς κάθε μέρα που περνάει συνιστά κέρδος, υπό την έννοια ότι κάποιες ακόμη χιλιάδες πολίτες εμβολιάζονται είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη αναμνηστική δόση. Με το συγκεκριμένο σκεπτικό, εξάλλου, της δημιουργίας αναχωμάτων στη μετάλλαξη, αποφασίστηκε να επιτρέπεται την περίοδο των εορτών η είσοδος στην Ελλάδα μόνο με μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Το σύνθημα «να κερδίσουμε χρόνο» δεν έχει αναφορά μόνο στην προσπάθεια αύξησης των επιπέδων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Σχετίζεται και με την πολυσυζητημένη τις τελευταίες ημέρες ανάγκη αποσυμφόρησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρωτίστως των ΜΕΘ από τις επιπτώσεις του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νοσηλειών που θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα προκύψουν από τα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχη εκτίμηση αποτελεί πως η μετάλλαξη «Ομικρον» μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου θα έχει «εδραιώσει» την παρουσία της στην Ελλάδα

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ