Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: «Το 70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη»

Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: «Το 70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Μέχρι σήμερα τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 115 εκατ. και οι θάνατοι τα 2,5 εκατ. από τον κορωνοϊό, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου που σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων με πιθανότερη αιτία τις μεταλλάξεις.

Όπως είπε, στη χώρα μας αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο με έναν εβδομαδιαίαο μ.ο 1909 κρούσματα ανά μέρα, έχοντας διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ο δείκτης θετικότητας στον κορωνοϊό αυξήθηκε αγγίζοντας το 4%. Έτσι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.

Μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65
Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως άτομα ηλικία 20 ως 65 ετών είναι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Στα θετικά, πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με τηνκα. Παπαευαγγέλου πως παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 γεγονός που συνδέεται ενδεχομένως και με το εμβόλιο.

Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. Δεν προβληματίζει μόνο η Αττική, είπε η κα. Παπαευαγγέλου καθώς αύξηση της εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν 2000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

330 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία
Η πίεση στο σύστημα υγεία παραμένει με έναν μ.ο. 330 εισαγωγές την ημέρα και περισσότερους από 3.200 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού. 1.600 εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως 196 ασθενείς διασωλήνώθηκαν την τελευταία εβδομάδας, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην Επικράτεια και στο 83% στην Αττική. Τέλος, ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ο χειμωνιάτικος καιρός μας έκλεισε σε κλειστούς χώρους, είπε και συμπλήρωσε παράλληλα πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια.

Όπως είπε, το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, ποσοστό που αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη.

Δείτε  την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS