Όλο και μεγαλύτερη γίνεται η διασπορά του κοροναϊού τον τελευταίο καιρό στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα.
«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία ενημέρωση, εξηγώντας ότι οι νοσηλείες αφορούν όλο και περισσότερο τις μικρότερες ηλικίες.
Μειώθηκε ο μέσος όρος των κρουσμάτων
Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Μικρή αύξηση διαπιστώνεται στους 35-55, χωρίς να επηρεάζεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, γεγονός που αποδίδεται στον εμβολιασμό.
Στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλε η χαλάρωση μέτρων ατομικής προστασίας, ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Οι ασθενείς κυρίως νοσούν στο σπίτι, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει έκρηξη νοσηλειών στο τέταρτο κύμα. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου τα κρούσματα ενδέχεται να επηρεάσουν και τους άνω των 55 ετών. Ως εκ τούτου, συστήνεται ο εμβολιασμός τόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες, όσο και στους νέους, πριν τις διακοπές.
Ο ρόλος της μετάλλαξης Δέλτα
Στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί, με βάση τα τελευταία στοιχεία 121 δείγματα της μετάλλαξης Δέλτα, που εκτιμάται ότι θα καταστεί κυρίαρχη στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Το 84% των εγχώριων κρουσμάτων με μετάλλαξη Δέλτα αφορούσαν πολίτες ελληνικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία είχαν συμπτώματα και το 13% χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Κανείς από όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.
Παράλληλα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται με κοροναϊό ένα βρέφος μόλις 23 ημερών και δύο ακόμα 13 μηνών και δύο ετών.
Τα βρέφη έχουν ήπια συμπτώματα. Η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της μικρής ηλικίας τους, προκειμένου να έχουν την κατάλληλη παρακολούθηση από το ιατρικό προσωπικό.
«Χτυπάει» και τις κατασκηνώσεις
Παράλληλα, διασπορά παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και σε κατασκηνώσεις, με τους φορείς να είναι κυρίως παιδιά. Μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κατασκηνώσεις σε Καπανδρίτι, Χαλκιδική, Χανιά και Κορινθία, άλλα τουλάχιστον έξι καταγράφηκαν σε ιδιωτική παιδική κατασκήνωση σε παραθαλάσσια περιοχή του Λαυρίου. Ανησυχία υπάρχει και στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 2-3 παιδιά θετικά στον κοροναϊό.