Μάχη με το χρόνο στο ανεξέλεγκτο μέτωπο στον Βαρνάβα - Τιτάνιες προσπάθειες να μείνει περιορισμένη η φωτιά μέχρι το πρωί

Μάχη με το χρόνο στο ανεξέλεγκτο μέτωπο στον Βαρνάβα - Τιτάνιες προσπάθειες να μείνει περιορισμένη η φωτιά μέχρι το πρωί

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι δυνάμεις κατάσβεσης, στο μέτωπο της φωτιάς στο Βαρνάβα, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) σε αγροτοδασική έκταση και γρήγορα πήρε τεράστιες διαστάσεις παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των Αρχών.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει, με την κατάσταση πλέον να είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα. Αυτό που τώρα προσπαθούν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην επιχείρηση της κατάσβεσης, είναι να κρατήσουν όσο πιο περιορισμένη γίνεται την πυρκαγιά, μέχρι να ξημερώσει.

Η φωτιά στη λίμνη του Μαραθώνα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πυροσβεστικής, στις 19.30 το απόγευμα, στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στο Βαρνάβα, συμμετέχουν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ενώ ο αττικός ουρανός έχει σκοτεινιάει από τους μαύρους καπνούς.

Νέο μήνυμα 112 ήχησε νωρίτερα λόγω της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στον Βαρνάβα. Όπως αναφέρεται «αν βρίσκεστε στην περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού, απομακρυνθείτε προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω Εθνικής Οδού».

Λίγο πριν τις 18:30 εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτα, Ροδόπολη, Άγιο Στέφανο και Διόνυσο Αττικής να είναι σε ετοιμότητα.

Είχε προηγηθέι μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μοναστήρι Παναγιάς, να απομακρυνθούν προς Γραμματικό αλλά και σε όσους βρίσκονται σε Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής για τα μέτωπα

Σαράντα (40) αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν 7 πυρκαγιές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα όπως τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη πριν από λίγο ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 και 32 λεπτά σήμερα το μεσημέρι στις Αιγειρούσες Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι έχει περιοριστεί ενώ πρόσθεσε ότι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μισή ώρα μετά, και συγκεκριμένα στις 3 και 2 λεπτά το μεσημέρι, στο Βαρνάβα Αττικής, πλησίον διάσπαρτων κατοικιών και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ότι κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη 3 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας - Καλέντζι και Πουρίθι.

«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα» σημείωσε.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής. Για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Περίπου 100 άτομα απεγκλωβίστηκαν από άνδρες της ΟΠΚΕ

Σύμφωνα με το OPEN, έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 100 άτομα που βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Πρόκειται για κατοίκους του Βαρνάβα και ανθρώπους που επιχείρησαν να φύγουν μακριά από τη φωτιά. Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να απομακρνθούν με τα ΙΧ τους αλλά εγκλωβίστηκαν μέσα στη φωτιά και ειδοποίησαν τις αρχές.

Με επιχείρηση που στήθηκε σε ελάχιστο χρόνο, πυροσβέστες και ομάδα της ΟΠΚΕ τους προσέγγισε και κατάφερε να τους απεγκλωβίσει.

Κάηκε ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής

Πριν από λίγη ώρα, κάηκε ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής το οποίο επιχειρούσε στην κατάσβεση. Ευτυχώς από το περιστατικό δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς οι Πυροσβέστες βγήκαν από το όχημα εγκαίρως και είναι σώοι.

Βαρνάβας: Δύο άτομα στο νοσοκομείο, λόγω εισπνοής καπνού

Δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστική προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο άνδρες άνω των 60 ετών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Σισμανόγλειο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ