Ανοιγμα σχολείων: Το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα, φέρνει αύξηση κρουσμάτων -Γιατί δεν ανησυχούν οι ειδικοί

Ανοιγμα σχολείων: Το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα, φέρνει αύξηση κρουσμάτων -Γιατί δεν ανησυχούν οι ειδικοί

Με το βλέμμα στα σχολεία οι ειδικοί για τον κορωνοϊό, καθώς το πρώτο κουδούνι της χρονιάς αναμένεται να φέρει αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στη διά ζώσης εκπαίδευση μαθητές όλων των βαθμίδων, πράγμα που θα αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα και, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής ειδικών για τον κορωνοϊό, και τη διάδοση των κρουσμάτων.

Μιλώντας για το θέμα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στόχος όλων είναι να διεξαχθεί ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση, κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.


Η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, καθώς οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα παιδιά είναι πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η εμβολιαστική κάλυψη προστατεύει τους μαθητές
Σήμερα, πρόσθεσε, η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικους.

«Δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών προς διάσωση των μεγαλύτερων», σημείωσε. Επίσης, τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών μέσω των self test και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού.

Εξήγησε ότι το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό έλεγχο (self test) όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολείο. Τόνισε επίσης πως κάθε μέτρο ατομικής υγιεινής, όπως καλό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού εντός και εκτός αιθούσης, θα εξακολουθεί να ισχύει.

«Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος» ξεκαθάρισε η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι επιλέχθηκε η θέση του εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με τον συνδυασμό rapid test, που θα διενεργούνται σε δομές υγείας, και αυτοδιαγνωστικών test, που θα διενεργούνται στο σπίτι.

Απολύτως αναμενόμενη μια αύξηση κρουσμάτων
Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης πως είναι «απολύτως αναμενόμενο» το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι, εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Γκάγκα: «Δεν πρέπει να μας τρομάζει» ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων
Η αύξηση των self test είναι λογικό να αυξήσει τα κρούσματα, σημείωσε με τη σειρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει», είπε, καθώς μπορούμε τα θετικά περιστατικά να τα διαγνώσουμε και να τα απομακρύνουμε, ώστε να αποφύγουμε και τη μετάδοση στα σχολεία.

«Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τηρούν τα μέτρα και θα αποφύγουμε τις συρροές» είπε η κυρία Γκάγκα, τονίζοντας ότι η παρακολούθηση θα είναι συνεχής και οι παρεμβάσεις θα γίνονται νωρίς, ενώ επισήμανε τη σημασία του εμβολιασμού και της αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας.

Μαγιορκίνης: «Δεν θα ξεφύγει η επιδημία, είμαστε σε καλό επίπεδο»
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», ανέφερε με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι αν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, εφαρμοστούν σωστά, «δεν θα δούμε κάτι φοβερό σχετικά με την αύξηση της επιδημίας. Δεν θα ξεφύγει η επιδημία, είμαστε σε καλό επίπεδο. Αυτό όμως δεν αφήνει και περιθώριο εφησυχασμού».

Ισχυρό όπλο για την επιστροφή στα σχολεία ο εμβολιασμός
Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι ένα ισχυρό όπλο και μάλιστα, όπως σημείωσε, παρουσιάζεται αύξηση τις τελευταίες μέρες. Ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 14%.

«Θα κλείσω με την ευχή να έχουμε φέτος μια απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, αλλά και των πανεπιστημίων μας», είπε η καθηγήτρια από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης.

Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

-Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
-οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.


Τι ισχύει εάν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα
-Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

-Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

-Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

-Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα 7 ημερών, ως εξής:

2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Πότε θα μπαίνει «λουκέτο» σε τμήματα
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Δωρεάν self τεστ για τους μαθητές
Από χθες, Τετάρτη, είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία της χώρας τα δωρεάν self test που προορίζονται για τους μαθητές όλων των βαθμίδων.

Καθώς τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (έως και την 3η Οκτωβρίου).

Τα self test αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, θα καλύψουν την υποχρέωση ελέγχου των μαθητών δύο φορές την εβδομάδα, για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.

Ποια η διαδικασία χρήσης και καταχώρισης των self test
Το υπουργείο Παιδείας παραθέτει επίσης όλες τις πληροφορίες προς γονείς και μαθητές, αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να επιστρέψουν στα σχολεία:

-το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,
-ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
-βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
-οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,
-η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
-Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων, έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων και στον συνακόλουθο περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS