«Βράζει» η Θεσσαλονίκη με 1.288 κρούσματα - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ ζητά ο Ζέρβας

«Βράζει» η Θεσσαλονίκη με 1.288 κρούσματα - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ ζητά ο Ζέρβας

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Ζέρβας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη παραμένει στα ύψη, καθώς την Κυριακή 1η Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 449 νέα κρούσματα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 839 και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 530 κρούσματα, έναντι μόλις 84 κρουσμάτων στις 26 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο, δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων, θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα, στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα και έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δεν θα απαιτούνται sms για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επεσήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Ένα βήμα πριν το γενικό lockdown

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της πανδημίας στην πόλη.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, έδειξε για άλλο ένα 24ωρο πως η πόλη της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ξεπερνώντας και πάλι τα κρούσματα που έχει η Αττική, φτάνοντας τα 449 σε σύνολο 1.678 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Με την πόλη να φτάνει τα 1.288 κρούσματα σε δύο 24ωρα (839 ανακοινώθηκαν το Σάββατο και 449 χθες) και τα νοσοκομεία να δέχονται τεράστια πίεση, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πόλη.

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού, έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων το μεσημέρι της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 14:00. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ.

Πάνω από το 10% ο δείκτης θετικότητας

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί για τους ειδικούς ο δείκτης θετικότητας καθώς βρίσκεται πάνω από το 10%! Με δεδομένο πως το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να είναι το 4%, το όριο αυτό ξεπεράστηκε κατά πολύ καθώς ανέρχεται στο 10.4% από χθες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, που είχαμε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα (2.056), ο δείκτης θετικότητας ήταν 7,85%, καθώς εκείνη την ημέρα είχαν διεξαχθεί 26.185 τεστ. Χθες πραγματοποιήθηκαν 16.106 τεστ και το αποτέλεσμα ήταν να ανιχνευτούν 1.678 κρούσματα, δηλαδή περίπου ένα στα δέκα.

Μεγαλύτερη διάρκεια στο lockdown ζητούν οι ειδικοί

Με την έξαρση των κρουσμάτων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο το τελευταίο διάστημα, οι επιδημιολόγοι ολοένα και επιμένουν σε αυστηρότερα μέτρα. Χθες μάλιστα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνιζε στον ΣΚΑΪ πως έπρεπε να έχει προχωρήσει ένα μήνα πριν στα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το lockdown θα κρατήσει παραπάνω. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 με 3 εβδομάδες» σχολίασε αρχικά και πρόσθεσε: «Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) ένα μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS