Αγρότες: Πού στήνουν μπλόκα σήμερα - Ανοιχτή για οργανωμένο διάλογο αλλά χωρίς κλειστούς δρόμους η κυβέρνηση

Αγρότες: Πού στήνουν μπλόκα σήμερα - Ανοιχτή για οργανωμένο διάλογο αλλά χωρίς κλειστούς δρόμους η κυβέρνηση

Σε υλοποίηση των όσων ανακοίνωσαν χθες μετά την πανελλαδική διάσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας θα προχωρήσουν σήμερα οι αγρότες σε διάφορα σημεία της επικράτειας περιμένοντας τις απαντήσεις από την κυβέρνηση για αιτήματά τους ενώ παράλληλα σχεδιάζουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν κλείνει το παράθυρο του διαλόγου, περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις αλλά παράλληλα διαμηνύει πως ο όποιος διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με ανοιχτούς δρόμους.

Στο πνεύμα αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες, ώστε αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων να έρθει ακόμη και σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους.

«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τα σημερινά μπλόκα

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο μπλόκο των αγροτών θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι από αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας που θα κλείσουν δρόμους για μισή ώρα στα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδώνα, Κουλούρα.

Δύο ώρες αργότερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, οι αγρότες του Αλμυρού θα κλείσουν την εθνική οδο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσει στις 5 το απόγευμα η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας οι οποίοι σχεδιάζουν να κλείσουν τους δρόμους στα μπλόκα σε Πλατύκαμπο (ΠΑΘΕ), Καρδίτσα (Ε 65) και Στεφανοβίκειο (παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Βόλου) καθώς επίσης και στα τελωνεία για τα μεγάλα οχήματα που κάνουν εισαγωγές τροφίμων.

Στις 6 το απόγευμα, τέλος, και μέχρι τις 8 το βράδυ θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και να δίνουν ραντεβού στην Αθήνα,και δεν θέλει να προβεί σε βιαστικές κινήσεις. Καταγράφοντας τα αιτήματα που περιέγραψαν χθες οι αγρότες, μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού των μπλόκων, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε και επί των επτά σημείων με ενέργειες που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η μείωση 10% για το αγροτικό ρεύμα, η μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, οι αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό, αλλά και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που υπερέβησαν το 1 δις, ξεπερνώντας τις εισφορές των παραγωγών.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν θέλει να κλείσει το παράθυρο του διαλόγου στους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς. Στα υψηλά κλιμάκια του Μεγάρου Μαξίμου περιμένουν να δουν την εξέλιξη της κατάστασης και δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις ως προς την έκβαση ή την προοπτική εκτόνωσης των κινητοποιήσεων. Θεωρούν, παράλληλα, ότι έχουν καταστήσει σαφή και τα όρια ως προς το τι μπορεί να δοθεί. Ως προς αυτό, δε, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συζήτηση του με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκο Μπακατσέλο για την ανάγκη δίκαιης κατανομής των καρπών της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει «με δίκαιο τρόπο να διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα», χωρίς να τα δίνει όλα σε αυτούς που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ εις βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων. «Η πολιτική είναι μια άχαρη δουλειά κατανομής περιορισμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες», είπε σιβυλλικά ο κ. Μητσοτάκης.

Συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο

Βεβαίως, κρίσιμη παράμετρος για την πορεία του διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες, αλλά και για την προοπτική ενός ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη που πάντως δεν θα γίνει σε αγροτικό μπλόκο, είναι κατά πόσο η μεριά των αγροτών είναι οργανωμένη. Με άλλα λόγια, κατά πόσο υπάρχει μια ενιαία και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των διαμαρτυρομένων. Το συγκεκριμένο πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών και η οργανωμένη εκπροσώπηση είναι βασικά προαπαιτούμενα για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς, όπως λέγεται, ως τώρα πολλά από όσα ακούγονται είναι «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι».

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και αρκετά δίκαια και καίρια αιτήματα, όπως αυτά που εκφράζουν οι νέοι αγρότες ως προς την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ, η οποία είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και με την Ευρώπη. Ως τώρα, πάντως, για το κυβερνητικό επιτελείο η κατάσταση παραμένει ασαφής, με μια μερίδα των διαμαρτυρόμενων αγροτών να εκτιμάται ότι αναλίσκεται σε προβλεπόμενη…επαναστατική γυμναστική.

Το όριο των δρόμων

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, πάντως, να μην δυναμιτίσει την κατάσταση, το πολιτικό πρόβλημα παραμένει. Για το Μέγαρο Μαξίμου η κόκκινη γραμμή εντοπίζεται στο κλείσιμο εθνικών οδών που θα διαταράξει την κοινωνική ειρήνη και την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι έχει καταστεί σαφές ποιο είναι το όριο, στο οποίο μπορούν να φτάσουν οι διαμαρτυρίες, ενώ μιλούν για αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες. Είναι, συνεπώς, προφανές ότι αν οι εκπρόσωποι των μπλόκων επιδιώξουν να κλείσουν για αρκετές ώρες εθνικές οδούς, η κατάσταση θα αλλάξει. Για το εν λόγω σενάριο έχουν γίνει επιχειρησιακές προετοιμασίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου. Βεβαίως, στόχος δεν είναι η κατάσταση να εκτραχυνθεί, ούτε να υπάρξουν συγκρούσεις, αλλά η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος εκβιασμού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ