Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη έπαιξε την «Αντιγόνη» στην Επίδαυρο

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη έπαιξε την «Αντιγόνη» στην Επίδαυρο

Ήταν 6 Ιουλίου του1990 όταν η εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη κατέβαινε στην Επίδαυρο, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της στην «Αντιγόνη».
Τέσσερα χρόνια πριν, είχε προηγηθεί ακόμα μια εμφάνισή της στο Αργολικό Θέατρο ως «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολωμού.

Τότε, η επιλογή αυτή δεν είχε ξενίσει τους κριτικούς και το κοινό, όμως η αναμέτρησή της με την τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή δεν θα είχε την ίδια τύχη.

Αν και στο πλευρό της βρισκόταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μίνως Βολανάκης, η ιντελιγκέντσια της εποχής και οι καλλιτεχνικοί κύκλοι δεν μπορούσαν να αποδεχτούν ότι «η ξανθιά γατούλα» είχε τις δυνατότητες και το μέγεθος ενός τέτοιου ρόλου. Αυτό δεν ήταν αλήθεια βέβαια, καθώς η Αλίκη ήταν ηθοποιός με μεγάλη τεχνική και εμπειρία, αλλά δυστυχώς οι «ταμπέλες» δεν της επέτρεψαν να χαρεί αυτήν την παράσταση.

Η «Αντιγόνη» τελικά είχε τεράστια εμπορική επιτυχία, σημειώνοντας μάλιστα απόλυτο sold out. Εκείνη, όμως, ήταν προετοιμασμένη για όσα ακολούθησαν. Μάλιστα, λίγο πριν από την πρεμιέρα είχε εξομολογηθεί στον Γιώργο Μεσσάλα, ότι θεωρούσε πως ετοιμάζονται να τη γιουχάρουν. Το είχε πει και στην κυρία Κάτια από την θρυλική ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό λίγο μετά την πρεμιέρα, κι ενώ δοκίμαζε τα φαγητά της, ότι οι δημοσιογράφοι θα τη «θάψουν». Στο χειροκρότημα, βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Αντίθετα, οι θεατές ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην ερμηνεία της.

Ο πόλεμος άρχισε αργότερα. Η κριτική της εποχής την κατακεραύνωσε, όπως σωστά είχε προβλέψει, εκτοξεύοντας βιτριολικές ατάκες εναντίον της, όπως «Νιάου νιάου η Αντιγονούλα», κι αποκαλώντας την υποκριτική της μια καταστροφή. Δυστυχώς, ούτε ο Βολανάκης ούτε η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη κατάφεραν να ανακόψουν τις επιθέσεις εναντίον της, γεγονός που την πλήγωσε ανεπανόρθωτα.

Μερικά χρόνια αργότερα, σε μια εμφάνισή της στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά, η ίδια έχει μιλήσει για εκείνη την εμπειρία: «Θα σας απαντήσω, τώρα που πέρασε πολύς καιρός από τότε. Όταν είχα παίξει την Αντιγόνη στην Επίδαυρο υπήρξε ένας σφοδρός και ανελέητος πόλεμος. Πρέπει να έχεις θεριό μέσα σου για να το αντέξεις. Φαίνεται πως έχω μέσα μου ένα θεριό και άντεξα. Η καρδούλα μου το ξέρει πως άντεξα. Υπέφερα τότε πολύ. Είπα όμως μέσα μου, δε θα λυγίσεις. Δεν λύγισα και να' μαι εδώ στο "Μπράβο" να με ρωτάτε και να σας απαντώ»...

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS