Τι λένει οι ειδικοί για τον εμβολιασμό των εγκύων

Τι λένει οι ειδικοί για τον εμβολιασμό των εγκύων

Κανονικά πρέπει να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες με το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού υπογράμμισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Νίκος Βλάχος, τονίζοντας ότι πρακτικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για οποιοδήποτε εμβόλιο στην εγκυμοσύνη.

«Το Johnson & Johnson που είναι αντίστοιχο με το Astrazeneca έχει δοθεί σε εγκυμονούσες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η επίσημη οδηγία από τους περισσότερους επιστημονικούς οργανισμούς δεν είναι να μη δίνεται αυτού του τύπου τα εμβόλια στις εγκυμονούσες, απλώς εάν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν εμβόλιο με MRNA που υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία» σημείωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε, ότι ο εμβολιασμός δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε όσες γυναίκες έπεται να συλλάβουν, ούτε σε όσες είναι σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή σε αυτές που θηλάζουν, ενώ έκανε λόγο η χρήση αντισυλληπτικών δεν καθιστά απαγορευτικό τον εμβολιασμό.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι εγκυμονούσες, τονίζοντας ότι «πρέπει συντομότερα να ανοίξει για όλες τις γυναίκες 30-44 η επιλογή εμβολίων».

Ακόμα, ο κ. Παπαζήσης, έκανε λόγο, ότι το πρώτο μαξιλαράκι ασφαλείας θα είναι όταν εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού με την πρώτη δόση. «Με αυτούς τους ρυθμούς των εμβολιασμών, στα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε προσεγγίσει τις 8 εκατομμύρια δόσεις συνολικά» είπε, εκτιμώντας ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί πλήρως το 60% του πληθυσμού.

Θνητότητα και επαναλειτουργία δραστηριοτήτων

Σε τρεις λόγους οφείλεται η αυξημένη θνητότητα από covid -19 εκτίμησε ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

«Οι άνθρωποι που νοσούν είναι μη εμβολιασμένοι και ο δεύτερος είναι ότι άνθρωποι που είναι σε κατάκλιση δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν γιατί δεν είχαν δυνατότητα μετακίνηση» επισήμανε, ενώ ως τρίτο παράγοντα σταχυολόγησε την καθυστερημένη προσέλευση στα νοσοκομεία όσων έχουν συμπτώματα μετά την προσβολή τους από covid 19.

Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, δήλωσε ότι δεν αποκλιμακώθηκαν ακόμα σε μεγάλο βαθμό. «Αλλά , πριν 15 ημέρες άνοιξε λιανεμπόριο και εκπαίδευση, που φάνηκε ότι δεν προκάλεσαν αύξηση των περιστατικών. Δεν επέδρασαν αρνητικά».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι το Πάσχα θα αποτυπωθεί σε 7-10 μέρες από σήμερα επιδημιολογικά, ενώ τόνισε την ανάγκη οξύμετρου σε κάθε σπίτι ώστε σε περίπτωση νόσησης να μπορεί να μετράται το οξυγόνο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS