Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Εσπασε ο πάγος -Συμφώνησαν «να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020»

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Εσπασε ο πάγος -Συμφώνησαν «να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020»

Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Η συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν για το προσφυγικό
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Τέλος, σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.


Βίντεο: Δηλώσεις Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Λίγα λεπτά αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το τηλεοπτικό του μήνυμα εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Καθώς το ΝΑΤΟ συναντάται στις Βρυξέλλες, ο νους μας στρέφεται αναπόφευκτα προς το μέλλον. Αν θέλουμε να συμβάλουμε στη σταθερότητα, πρέπει να λάβουμε μέτρα στο παρόν, ενισχύοντας πολυμερείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ. Οι κοινωνίες μας θέλουν οι ηγέτες να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν δράση. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Βίντεο: Χαιρετισμός Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Λίγα λεπτά αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος απηύθηνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

 

Nωρίτερα ο Ερντογάν δήλωσε ότι: «Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα», μία δήλωση που ίσως δίνει και τον τόνο για όσα ειπωθούν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά από ζητήματα, ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει πολύ συχνά ,«ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα». Η Αθήνα δεν καλλιεργεί κλίμα υψηλών προσδοκιών για τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Ένα μοιάζει να είναι το βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου: «Να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι». Κανείς δεν θέλει να ζήσει ξανά ένα καλοκαίρι έντασης με την Άγκυρα, καθώς απαιτείται ηρεμία και στα νερά του Αιγαίου για να στεφθεί με επιτυχία το στοίχημα του τουρισμού και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ