Στις 5 η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν - Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις

Στις 5 η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν - Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις

Η Αθήνα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένουν ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Κορσική.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, στις 5 το απόγευμα, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού. Στη συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες θα διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς, σύμφωνα με πηγές, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται κλεισμένο πριν φτάσουμε στις τελικές υπογραφές.

Οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν αναμένεται να στείλουν ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, αλλά και στη συνάντηση των μεσογειακών χωρών στη Σύνοδο του Νότου, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός και με άρθρο του που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ σε τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Εκεί, αφού διαμήνυσε εκ νέου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών, προειδοποίησε ότι η χώρα μας «έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση».

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια αποκάλυψη: ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία, στην τριμερή του Βερολίνου, και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα τίναξε στον αέρα τη συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενό της, ωστόσο προειδοποιεί και την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τη μεν Τουρκία ότι θα πληρώσει «σημαντικό οικονομικό τίμημα» εάν δεν συνεργαστεί, «φωτογραφίζοντας» το περιεχόμενο των πιθανών κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ. Για τη δε Ευρώπη σημειώνει πως «αν θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού της πολεμοχαρούς Τουρκίας», θέτοντας έτσι τους Ευρωπαίους ομολόγους του προ των ευθυνών τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε "έγγραφη συμφωνία". Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αντίδραση από την αντιπολίτευση για το άρθρο του πρωθυπουργού

Για μυστική διπλωματία κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Σε ανακοίνωσή της η κυρία Γεννηματά υποστηρίζει ότι από το άρθρο του πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι υπήρξε έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία, στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, και ζητά να δοθεί το κείμενό της στα πολιτικά κόμματα. «Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Φώφη Γεννηματά.

Αντίδραση υπήρξε και από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενημέρωσε για τη συμφωνία τους πολιτικούς αρχηγούς:

 

https://twitter.com/gkatr/status/1303960550423105537?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1303960550423105537%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fpolitiki%2Fsynantisi-mitsotaki-makron-ti-apokalypse-o-prothypoyrgos-gia-tin-paroligon-symfonia-me-tin

 

«Ο κ. Μητσοτάκης απεκάλυψε, σε ξένα ΜΜΕ, όχι στον ελληνικό λαό, ούτε στους αρχηγούς που «ενημέρωσε», ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, στην ίδια συνάντηση που είχε υποβαθμίσει ως τάχα «υπηρεσιακή». Τι λέει αυτή η συμφωνία; Επίσης σε ποια βάση διεξάγονται οι τεχνικές συνομιλίες υπό το ΝΑΤΟ που προχθές διαψεύδονταν αλλά σήμερα επιβεβαιώνονται; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS