Δένδιας από Λονδίνο: Προωθούμε την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Δένδιας από Λονδίνο: Προωθούμε την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Βρίσκομαι και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταρχήν για να δω του πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Αθήνα (και έχουν βάση το Λονδίνο) σε μια προσπάθεια αφενός μεν να προωθήσω την υποψηφιότητα μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε πριν από λίγο στους Έλληνεςανταποκριτές στο Λονδίνο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την επίσκεψη του στην βρετανική πρωτεύουσα.

«Και κατά δεύτερο», όπως είπε, «για να τους ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα». Σημείωσε δε, ότι το ίδιο θα κάνει και αύριο στην Ρώμη.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του «θα συναντηθεί με τον ασκούντα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών τον κ. Χάρις, καθώς ως γνωστόν η Λιζ Τρας είναι σε απομόνωση εξαιτίας του covid». Μεταξύ των θεμάτων «συζητήσεως με τον Minister of State, Χάρις», όπως είπε ο κ. Δένδιας, θα είναι και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου που υπογράψαμε με την Λιζ Τρας εδώ και λίγες εβδομάδες. Πώς θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε και πώς θα μπορέσουμε από την εφαρμογή του να αποκομίσουμε τα περισσότερα τόσο εμείς, η ελληνική πλευρά, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που υπογράφτηκε μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και στόχο έχει να ενδυναμώσει τους δεσμούς των δύο χωρών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές υποθέσεις και γενικότερα ό,τι ενδιαφέρει τις σχέσεις των δύο κρατών.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταξύ των θέματων που συμπεριλαμβάνει η ατζέντα τους είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθούν επίσης το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν τις δύο χώρες με άξονα την εφαρμογή του «Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό διμερές πλαίσιο» που υπέγραψαν η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο.

Τέλος, επανέλαβε ότι το «Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης. Και η κάθε προσπάθεια επαφής με την βρετανική κυβέρνηση έχει για εμάς, την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια πολύ μεγάλη σημασία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Λονδίνο είναι η τρίτη σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός που υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα την ενίσχυση των δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερη διπλωματική

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ