Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Ισόβια στους βιαστές ανηλίκων -Οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, γυναικοκτονίες και fake news

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Ισόβια στους βιαστές ανηλίκων -Οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, γυναικοκτονίες και fake news

Aλλαγές που έχουν ως στόχο να εξορθολογικοποιήσουν τις ποινές που προβλέπονται ειδεχθή εγκλήματα, γυναικοκτονίες αλλά και διασπορά ψευδών ειδήσεων, φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας που συζητείται στη Βουλή.

Στο πλαίσιο των αλλαγών και όπως ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας εξήγησε κατά τη συζήτηση στις επιτροπές, για βαριά εγκλήματα, η ποινή περιορίζεται αυστηρά στα ισόβια, ενώ αυστηροποιούνται τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται είτε σε βάρος ενηλίκων είτε σε βάρος ανηλίκων.

Για τους ανήλικους, η αυστηροποίηση συνίσταται τόσο στην αναδιαμόρφωση και διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, όσο και στην τυποποίηση ως κακουργημάτων συγκεκριμένων αδικημάτων. Πλέον, για την αποπλάνηση ανηλίκων, την αιμομιξία κ.α. η προβλεπόμενη ποινή θα είναι κάθειρξη έναντι της φυλάκισης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επιχειρεί να λύσει και το ζήτημα των πρόωρων αποφυλακίσεων καθώς το κατώτερο όριο έκτισης αυξάνεται στα 3/5 της ποινής, αντί των 2/5 που ισχύει ως τώρα, με αποτέλεσμα η ισόβια κάθειρξη να προσδιορίζεται στα 18 έτη από τα 16.

Ειδικά για τα αδικήματα: εμπορίας ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής , τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής κλπ, προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο από τον καταδικασθέντα θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος πραγματικής παραμονής του στο σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής, αντί των 2/5 που ισχύει σήμερα, ενώ σε περίπτωση εκτίσεως της ποινής με ευεργετικό υπολογισμό για τα ανωτέρω εγκλήματα θα απαιτείται ως ελάχιστος χρόνος που αντιστοιχεί στα 4/5 της επιβληθείσης ποινής , αντί των 3/5 που ισχύει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στα εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας , της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ,όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων, και στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του κινήματος metoo, μετατίθεται η προθεσμία της παραγραφής τους από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών εφόσον πρόκειται για κακούργημα.

Επιπλέον τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανήλικους θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ασφυκτική τρίμηνη προθεσμία για την καταγγελία τους. Η αιμομιξία αναβιβάζεται σε κακούργημα και το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανήλικους θα τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του .

Και στον τομέα των fakenews, με την αλλαγή του άρθρου 191 του ΠΚ προβλέπεται η προστασία της δημόσιας υγείας σε καιρούς πανδημικής κρίσης και τη θωράκιση της δημοκρατίας έναντι της διοχέτευσης και άσκοπης αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, ιδίως όταν αυτοί οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος αγγίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινη ζωή.

Τις διατάξεις του νομοσχέδιο πάντως αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη (11/11) το απόγευμα μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταψηφίζει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS