Οι 4 αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2022 – Έρχεται περαιτέρω μείωση κατά 8%

Οι 4 αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2022 – Έρχεται περαιτέρω μείωση κατά 8%

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται αλλά και πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνεχίζοντας την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Με τις νέες ρυθμίσεις, ο φόρος γίνεται δικαιότερος, ενώ η συνολική επιβάρυνση των ιδιοκτητών μειώνεται περαιτέρω. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Σταϊκούρα, στο σχετικό ΦΕΚ περιλαμβάνει την υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών. Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται 3.478 νέες εντάξεις στο σύστημα αντικειμενικών αξιών αλλά και 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή των αξιών θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40% στις 133 από τις 165 νέες επεκτάσεις των ζωνών που θα ενταχθούν, ενώ σε ό,τι αφορά τις 3.478 νέες ζώνες θα έχουμε και αύξηση τιμών, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση.

Αυξήσεις σε τουριστικά «φιλέτα»

Ως γενικό συμπέρασμα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού». Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως περιοχές που αποτελούν τουριστικά «φιλέτα» και στις οποίες μέχρι πρότινος τα οικόπεδα φορολογούνταν ως χωράφια. Αυξήσεις επίσης αναμένονται στα νότια προάστια της Αθήνας (εκεί όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση εμπορικών - αντικειμενικών), ενώ, αντίστοιχα, αναμένονται μειώσεις σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπου οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

Περαιτέρω μείωση κατά 8%

Μεγάλη ανάσα για τους υπόχρεους αποτελεί και η εξαγγελία για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30% μαζί με την πρώτη μείωση που έγινε το 2019, αλλά με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς η ένταξη των νέων περιοχών θα δημιουργήσει έσοδα που θα υποκαταστήσουν την υπερφορολόγηση σε συγκεκριμένες περιοχές. Μια τρίτη -αλλά εξίσου σημαντική- αλλαγή αφορά τον τρόπο αποπληρωμής του φόρου. Σε συνέντευξή του ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΕΝΦΙΑ του 2022 να πληρωθεί σε περισσότερες από 5 δόσεις. Μάλιστα, υπονόησε ότι μπορεί η πληρωμή να ολοκληρώνεται έως και σε 10 δόσεις, λέγοντας ότι αυτές μπορούν να φτάσουν μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου

Η τελευταία κυοφορούμενη αλλαγή αφορά τον συμπληρωματικό φόρο. Πρόκειται για μια πρόσθετη επιβάρυνση, η οποία επιβάλλεται με βάση το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που διαθέτει κάθε φορολογούμενος και με αφορολόγητο τις 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου από το 2022.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ