Τεκτονικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ.: Ενεργοποιούνται 4.000 κάμερες σε αστυνομικούς

Τεκτονικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ.: Ενεργοποιούνται 4.000 κάμερες σε αστυνομικούς

Από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των υλικών των καμερών ήταν η σταθερότητα και η ευκρίνεια της εικόνας.


Δραστικές είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στις δυνάμεις «άμεσης επέμβασης» της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Ομάδα ΔΙΑΣ, η Άμεση Δράση, οι ΟΠΚΕ κ.ο.κ., σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου και του in.gr.

Eιδικότερα, περίπου 4.000 κάμερες, συνολικού κόστους οκτώ εκατ. ευρώ, οι οποίες θα τοποθετηθούν στις στολές των προαναφερθέντων δυνάμεων και οι οποίες θα καταγράφουν εκατοντάδες περιστατικά σε καθημερινή βάση. Όπως γίνεται το γνωστό, το Σώμα έπειτα από τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, θα τις προμηθευτεί εντός του επόμενου μήνα.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να συντελέσει προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά αμφιλεγόμενες κινήσεις και πράξεις των ενστόλων, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα πάντα θα καταγράφονται μη αφήνοντας ουδεμία υπόνοια παράνομης ή αντιδεοντολογικής πράξης, με στόχο την πρόληψη των περιστατικών αυτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κάμερες θα βιντεοσκοπούν τα συμβάντα και το σχετικό οπτικό υλικό θα μπορεί να αναζητείται και να αναλύεται σε δεύτερη φάση, ιδίως μετά από καταγγελίες πολιτών. Ορισμένες, όμως, θα μεταδίδουν ακόμα και live εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος για την ψηφιοποίηση του επιχειρησιακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ., τα κεντρικά θα έχουν εικόνα και στίγμα όλων των οχημάτων του στόλου, προκειμένου ο σχεδιασμός να γίνεται σωστά από τη βάση. Αυτό έρχεται σε συνέχεια του θανάτου του Ρομά στο Πέραμα, όπου και φανερώθηκε ότι οι αξιωματικοί του κέντρου αγνοούσαν ότι μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. Καταδίωξαν τον 18χρονο, παρά τις εντολές για παύση της καταδίωξης. Με την αναβάθμιση αυτή, θα δοθεί τέλος στις όποιες πιθανές ασάφειες και ψευδείς αναφορές των αστυνομικών.

Θα τοποθετηθούν και γιγαντοοθόνες

Την ίδια στιγμή, για την καλύτερη συγκέντρωση πληροφοριών αλλά και ορθότερη αποτύπωση των συμβάντων αναμένεται να τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σημειώνεται ότι η προμήθεια των χιλιάδων καμερών έρχεται σε συνέχεια της τοποθέτησης 20 φορητών καμερών -πάνω σε στολές – σε αστυνομικούς της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» και άλλων τόσων (μεγαλύτερου μεγέθους, με αντικραδασμικές λαβές) που φέρουν οι διμοιρίες των ΜΑΤ.

Την ίδια στιγμή, σταθερές κάμερες με ευρυγώνια λήψη αναμένεται να τοποθετηθούν και στα παρμπρίζ ή στην οροφή των περιπολικών για την καταγραφή των κινήσεων του πληρώματός τους και για την καλύτερη διαχείριση περιστατικών στα οποία οι αστυνομικοί δρουν εποχούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση προαπαιτείται, ωστόσο, νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους.

Όπως αναφέρουν πάντα οι πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η ενεργοποίηση των καμερών θα γίνεται μόνο όταν είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και δεν θα καταγράφουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση των αστυνομικών ή απλές επαφές και συνομιλίες των ενστόλων.

Ερωτηματικό η ποιότητα της εικόνας

Το κύριο θέμα συζήτησης αποτελεί η ποιότητα της εικόνες που θα έρχεται στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Ενδεικτικό της εν εξελίξει προεργασίας είναι ότι οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (στην οποία υπάγονται και τα ΜΑΤ) και των τεχνικών υπηρεσιών ταξίδεψαν σε Βερολίνο και Παρίσι προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς για την αντίστοιχη τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοί τους ξένων διωκτικών αρχών, ώστε να προχωρήσουν στην προμήθεια των πλέον κατάλληλων καμερών για τα ΜΑΤ.

Από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των υλικών ήταν η σταθερότητα και η ευκρίνεια της εικόνας. Γι’ αυτό, όσον αφορά στα ΜΑΤ, φέρεται να εγκαταλείφθηκε η ιδέα να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές (σε μέγεθος μικρού κινητού, στο ύψος του στήθους) ή στα κράνη και αντιθέτως υιοθετήθηκε το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο ένας αστυνομικός από κάθε διμοιρία στέκεται πίσω από τους συναδέλφους του και κρατάει κάμερα σε ύψος δυόμισι – τριών μέτρων με ειδικό πτυσσόμενο κοντάρι που έχει μηχανισμό σταθεροποίησης εικόνας, ενώ φέρει και αναμεταδότη σε μέγεθος αποκωδικοποιητή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS