Μετά την πανδημία: Πότε βλέπουν την επιστροφή στην κανονικότητα κορυφαίοι CEO

Μετά την πανδημία: Πότε βλέπουν την επιστροφή στην κανονικότητα κορυφαίοι CEO

Σχέδια για τη «νέα πραγματικότητα» μετά την πανδημία του κορωνοϊού καταρτίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) των εταιρειών με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έρευνα 2021 CEO Outlook Pulse Survey της KPMG, περίπου τα μισά (45%) από τα επιχειρηματικά στελέχη δεν αναμένουν την επιστροφή στην «κανονική» επιχειρηματική δραστηριότητα παρά μόνο κάποια στιγμή το 2022, σε αντίθεση με περίπου το ένα τρίτο (31%) που αναμένουν ότι αυτό θα γίνει αργότερα τη φετινή χρονιά. Οι αλλαγές που επέφερε η νόσος COVID-19 έχει ως αποτέλεσμα το ένα τέταρτο (24%) των CEOs παγκοσμίως να αναφέρουν ότι το επιχειρηματικό μοντέλο τους άλλαξε μόνιμα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Η παγκόσμια έρευνα διενεργήθηκε από την KPMG τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο εφέτος, με τη συμμετοχή 500 CEOs, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με την ανταπόκρισή τους στην πανδημία και τις προβλέψεις τους σε ορίζοντα τριετίας. Η πλειοψηφία (55%) των CEOs προβληματίζεται σχετικά με την πρόσβαση των εργαζομένων σε κάποιο από τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19, γεγονός που επηρεάζει τις προβλέψεις τους σχετικά με τον χρόνο επιστροφής των εργαζομένων στον χώρο εργασίας.

Μια σημαντική πλειοψηφία (90%) των CEOs εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους εργαζομένους να αναφέρουν πότε έχουν εμβολιαστεί, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις τους να λάβουν μέτρα για την προστασία του εργατικού τους δυναμικού. Ωστόσο, το ένα τρίτο (34%) των στελεχών παγκοσμίως ανησυχούν για την παραπληροφόρηση γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων για τη νόσο COVID-19 και πώς μπορεί αυτή να επηρεάσει τους εργαζομένους ώστε να επιλέξουν να μην εμβολιαστούν.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας τα τρία τέταρτα (76%) των CEOs βλέπουν την ενθάρρυνση των κυβερνήσεων προς τις επιχειρήσεις για επιστροφή στην «κανονικότητα» ως προτροπή ώστε οι επιχειρήσεις να ζητήσουν από το προσωπικό να επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, το 61% των παγκόσμιων στελεχών δήλωσαν ότι θα πρέπει επίσης να δουν έναν επιτυχημένο εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 (σε πάνω από το 50% του πληθυσμού) σε βασικές αγορές πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια για επιστροφή στο γραφείο. Όταν οι εργαζόμενοι μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στους χώρους εργασίας, το ένα πέμπτο των εταιρειών (21%) επιδιώκει να θεσπίσει πρόσθετα προληπτικά μέτρα ζητώντας από τους πελάτες και άλλους φυσικούς επισκέπτες να τους ενημερώνουν σχετικά με τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 17% των παγκόσμιων CEOs σκέφτονται να μειώσουν το μέγεθος των χώρων των γραφείων τους ως αποτέλεσμα της νόσου COVID-19. Αντιθέτως, το 69% των CEOs που ρωτήθηκαν τον Αύγουστο του 2020 δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να μειώσουν το χώρο των γραφείων τους σε διάστημα 3 ετών, κάτι που δείχνει ότι είτε πραγματοποιήθηκαν ήδη περικοπές στους χώρους των γραφείων είτε, όπως βλέπουν την πανδημία να συνεχίζεται, οι στρατηγικές μεταβλήθηκαν.

Οι CEOs αναλογίζονται πώς θα μοιάζει η νέα πραγματικότητα, αλλά μόνο 3 στους 10 (30%) CEOs εξετάζουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας για το προσωπικό τους για την μετά-COVID εποχή, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα εργάζονται εξ αποστάσεως 2-3 μέρες την εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, μόνο το ένα πέμπτο (21%) των επιχειρήσεων επιδιώκει να προσλάβει προσωπικό που θα εργάζεται κυρίως από απόσταση, καταγράφοντας σημαντική διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι (73% το 2020).

Κατά τη διάρκεια του lockdown, η απομακρυσμένη εργασία έγινε ο κανόνας, κάτι που δημιουργεί νέους κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων στις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιοι CEOs χαρακτήρισαν την κυβερνοασφάλεια ως το μεγαλύτερο ζήτημα που θα επηρεάσει την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες τους σε ορίζοντα τριετίας. Η κυβερνοασφάλεια κατατάχθηκε υψηλότερα από τις σχετικές ανησυχίες για το κανονιστικό και φορολογικό περιβάλλον και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Με το συνέδριο "COP26" να πραγματοποιείται φέτος και τις ΗΠΑ να επανέρχονται στη Συμφωνία του Παρισιού, οι CEOs, σε ποσοστό 49%, σχεδιάζουν να υιοθετήσουν ακόμα πιο αυστηρές πρακτικές σχετικά με τους παράγοντες ESG. Η συντριπτική πλειοψηφία (89%) των CEOs των επιχειρήσεων επικεντρώνονται στην παγίωση των κατακτήσεων που έχουν επιτύχει οι εταιρείες τους ως αποτέλεσμα της νόσου COVID-19 σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή. Σχεδόν όλοι οι CEOs (96%) επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την εστίασή τους στην κοινωνική συνιστώσα των προγραμμάτων τους για τους παράγοντες ESG.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS