Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται ολόκληρο

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται ολόκληρο

Το Δώρο Χριστουγέννων, ολόκληρο ή ένα μέρος του, δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Ο χρόνος για τα Χριστούγεννα μετρά αντίστροφα και ήδη οι εργαζόμενοι αναζητούν να μάθουν «πότε μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων», προκειμένου να προγραμματίσουν την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και την αγορά δώρων για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό που έχει δημοσιεύσει η γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α/ΓΣΕΕ), όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων.

Η προθεσμία για την καταβολή του στους εργαζόμενους είναι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι εργοδότες που φροντίζουν, βάσει προγραμματισμού, να μπαίνουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων από το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και μετά. Εφόσον περάσει η προθεσμία καταβολής, οι εργοδότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες και πρόστιμα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023 και στον υπολογισμό λαμβάνεται υπ’ όψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών (ημερομίσθιο, ωρομίσθιο). Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ίσο:

  • Με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και
  • με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ίσο:

  • Με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και
  • με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Υπολογισμός σε ωρομίσθιους και εργαζόμενους με εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ωρομίσθιο, υπολογίζουν το Δώρο Χριστουγέννων βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2023 μέχρι 31-12-2023. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάστηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει, πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Επίσης, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2023 έως 31/12/2023. Όσον αφορά στους εργαζόμενους που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2023 έως 31/12/2023.

Σημειώνεται ότι υπάρχει διαθέσιμη online εφαρμογή για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων από το ΚΕΠΕΑ, όπου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο) μπορούν να μάθουν με λίγα κλικ πόσα χρήματα θα πάρουν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία για την καταβολή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ