Ανοιχτός ο Ζελένσκι για συνάντηση με Πούτιν στο Ισραήλ

Ανοιχτός ο Ζελένσκι για συνάντηση με Πούτιν στο Ισραήλ

Ζήτησε μεγαλύτερη διπλωματική πίεση από τη Δύση

Την ώρα που το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο, αναμένοντας τη μεγάλη επίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι 31 τάγματα του ρωσικού στρατού είναι πλέον ανίκανα για λάβουν μέρος στη μάχη.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Θα μπορούσαμε πλέον να μιλήσουμε ακόμα και για το μεγαλύτερο πλήγμα που έχουν δεχτεί εδώ και δεκαετίες», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τη Ρωσία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα περί κατάπαυσης του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις περιοχές των συγκρούσεων, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αφού κατηγόρησε τη Μόσχα πως εμπόδισε τις προηγούμενες επιχειρήσεις εκκένωσης.

Σε εμφατικό τόνο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ρωσία θα πάρει την ουκρανική πρωτεύουσα μόνο «αν ισοπεδώσει την πόλη».

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του Ιβάν Φεντόροφ, του δημάρχου της Μελιτόπολης, ο οποίος, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήχθη από ρωσικές δυνάμεις.

Σχετικά με τις απώλειες της χώρας του, ο Ζελένσκι είπε πως περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ανοιχτός σε συνομιλίες με Πούτιν ο Ζελένσκι -Μπορεί να πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και προσθέτει ότι έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ.

Μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την την εισβολή της στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως ο οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπένετ προς Ζελένσκι: Στη θέση σου θα δεχόμουν την πρόταση Πούτιν

Νωρίτερα, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συμβούλευσε τον Ουκρανό πρόεδρο να δεχθεί την πρόταση της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Ναφτάλι Μπένετ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι αρνήθηκε τη συμβουλή του Μπένετ. Η πηγή ισχυρίστηκε ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Αν ήμουν στη θέση σου, θα σκεφτόμουν τις ζωές των ανθρώπων μου και θα δεχόμουν την προσφορά» φέρεται να είπε ο Μπένετ. Η απάντηση του Ουκρανού προέδρου ήταν σύντομη: «Σας ακούω».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμβουλές αυτές δεν άρεσαν στον Ζελένσκι και στους δικούς του ανθρώπους. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε» είπε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».

Τι άλλο ζήτησε το Ισραήλ από την Ουκρανία

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ειδικά μετά την επίσκεψη Μπένετ στη Μόσχα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζονται πως οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Ισραήλ τους αναγκάζουν να διατηρήσουν μια ακόμη πιο προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση. Αυτό το μήνυμα διαβιβάστηκε επίσης αθόρυβα στο γραφείο του Ζελένσκι. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι το Ισραήλ συμβούλευσε την Ουκρανία να μην ζητήσει περισσότερη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια, επειδή ένα τέτοιο αίτημα θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ωστόσο, το γραφείο του Ζελένσκι δεν βλέπει αποτελέσματα από τη διαμεσολάβηση. Είπε ότι ο Μπένετ δεν μεσολαβεί τόσο πολύ παρά ενεργεί περισσότερο ως ταχυδρόμος διαβιβάζοντας απλώς μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας μεσολαβητής πρέπει να προσπαθήσει να συνδυάσει έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών και να κάνει τις δικές του προτάσεις.

«Δεν χρειαζόμαστε ταχυδρόμο» είπε ο αξιωματούχος. «Έχουμε αρκετούς. Εάν ο Μπένετ θέλει να είναι ουδέτερος, ας διορίσει κάποιον που θα εργάζεται επάνω σε αυτό μέρα και νύχτα και να προσπαθεί να πετύχει έναν συμβιβασμό».

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εμπλοκή του Μπένετ στις διπλωματικές προσπάθειες προέρχεται από την απροθυμία του να λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη ρωσική εισβολή από φόβο ότι θα βλάψει τους δεσμούς του Ισραήλ με τη Ρωσία.

Διέψευσε η Ουκρανία πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ζελένσκι να δεχθεί την προσφορά του Πούτιν

Ωστόσο, σύμφωνα με το Sky News, οι ισχυρισμοί πως ο Μπένετ παρότρυνε τον Ζελένσκι να δεχθεί τη συμφωνία που πρότεινε η Ρωσία, απορρίφθηκαν σήμερα το πρωί από έναν από τους συμβούλους του Ουκρανού προέδρου.

Στο παρακάτω tweet του Μιχαήλ Ποντόλιακ αναφέρει: «Ο Ναφτάλι Μπένετ, όπως και άλλες ενδιάμεσες χώρες, δεν ζήτησαν από την Ουκρανία να συμφωνήσει με οποιεσδήποτε απαιτήσεις της ρωσικής ομοσπονδίας. Αυτό είναι αδύνατο για στρατιωτικούς και πολιτικούς λόγους. Αντίθετα, το Ισραήλ προτρέπει τη Ρωσία να αξιολογήσει τα γεγονότα πιο επαρκώς».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS