Ρομπέρτα Μέτσολα: Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Featured

Ρομπέρτα Μέτσολα: Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα που εξελέγη για πρώτη φορά στο αξίωμα τον Ιανουάριο του 2022, θα παραμείνει στον ρόλο για 2,5 ακόμη χρόνια αφού συγκέντρωσε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των νεοεκλεγέντων 720 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 562 ψήφους υπέρ. Αναμενόταν ευρέως ότι θα επανεκλεγεί καθώς έτρεξε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Μόνο η Irene Montero της Αριστεράς, πρώην υπουργός Ισότητας της Ισπανίας, υπέβαλε συμβολικά την υποψηφιότητά της κατά της Μέτσολα. Η Montero πήρε 61 ψήφους.

Σύμφωνα με το Politico, η πενταετής θητεία του προέδρου του κοινοβουλίου παραδοσιακά χωρίζεται στα δύο μεταξύ των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και του κεντροδεξιού ΕΛΚ. Όταν έρθει η ώρα για το S&D να επιλέξει έναν διάδοχο του Metsola, οι επιλογές περιλαμβάνουν τον Ισπανό Iratxe García, αρχηγό της ομάδας S&D στο Κοινοβούλιο ή μια ηγετική φυσιογνωμία στο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, το οποίο είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο S&D.

Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, η Μέτσολα σκέφτηκε την ανατροφή της ως μια «γυναίκα που μεγάλωσε σε ένα νησί στη Μεσόγειό μας», που θεωρούσε την ΕΕ ως έναν τόπο υψηλών προδιαγραφών, ευκαιριών και απεριόριστων δυνατοτήτων και που στη συνέχεια έκανε το «απίθανο Ταξίδι στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεσμεύτηκε για «ισχυρή ηγεσία» και ότι θα συνεχίσει να πιέζει για το δικαίωμα του Κοινοβουλίου να δρομολογήσει νομοθεσία. «Αυτό πρέπει να είναι ένα Σώμα που δεν μπορεί να φοβάται να ηγηθεί και να αλλάξει», είπε, αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο Ντέιβιντ Σασόλι. «Δεν θα αποφύγω ποτέ να πάρω τις δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Η Μέτσολα καθοδήγησε το Κοινοβούλιο σε δύσκολες στιγμές, όπως το σκάνδαλο μετρητά για επιρροή γνωστό ως Qatargate, και ηγήθηκε της υποστήριξης του ιδρύματος προς την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας. Τώρα γίνεται ένα από τα τέσσερα βασικά στελέχη που θα ηγηθούν της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ. Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έχει εξασφαλίσει τη θέση του ως επικεφαλής του Συμβουλίου μετά τον διορισμό των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνιο, η νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αντιμετωπίσει μια κρίσιμη ψηφοφορία επιβεβαίωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Politico.

Η υποψήφια για να γίνει ο επόμενος κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ στο αξίωμα της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια κρίση από τις επιτροπές άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου αργότερα μέσα στο έτος, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Politico.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ