Μέρκελ: Έλεγα συχνά στον Ερντογάν ότι εγώ ήμουν η καγκελάριος και των τουρκικής καταγωγής Γερμανών

Μέρκελ: Έλεγα συχνά στον Ερντογάν ότι εγώ ήμουν η καγκελάριος και των τουρκικής καταγωγής Γερμανών

Ως καγκελάριος, έλεγα πολύ συχνά στον τούρκο πρόεδρο ότι ήμουν «η καγκελάριος όλων των Γερμανών», συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικής καταγωγής, δήλωσε η 'Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της αυριανής επετείου της γερμανικής επανένωσης.

Η πρώην καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι κατανοεί την κριτική από τους πολίτες, αλλά δεν έχει «καμία κατανόηση» για τους ψηφοφόρους της Εναλλακτικής για την Γερμανία ( AfD).

«Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς ανθρώπους που ζουν μόνιμα στη χώρα μας και δεν ζούσαν πάντα εδώ, υπάρχει ένα έργο που θα πρέπει να αναλάβουμε», δηλώνει η πρώην καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά το τέλος της θητείας της, στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Ετίθετο συχνά το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος για τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο, αλλά σε αποσπάσματα που δόθηκαν ήδη στη δημοσιότητα, η κυρία Μέρκελ τονίζει ότι σε συνομιλίες της με τον Ταγίπ Ερντογάν ετίθετο συχνά το ερώτημα, ποιος είναι υπεύθυνος για τους ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία ως δεύτερη ή τρίτη γενιά.

«Και πάντα έλεγα: Προσέξτε, εγώ είμαι η καγκελάριός τους. Η Γερμανία τους περιλαμβάνει όλους», τονίζει η κυρία Μέρκελ και, αναφερόμενη στη στάση της ακροδεξιάς για το μεταναστευτικό, σημειώνει: «Εάν κάποιος επωφελείται σε βάρος ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή και διαφορετική εμφάνιση, αυτό για μένα είναι κάτι για το οποίο δεν έχω καμία κατανόηση».

Η πρώην καγκελάριος εκφράζει πάντως και την κατανόησή της για την ενόχληση κάποιων πολιτών. Δεν μπορεί όμως, υπογραμμίζει, να δεχτεί ότι κάποιος υποστηρίζει για αυτό ιδέες και ιδεολογίες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ανοχή. «Πάντα θα υποστήριζα το αντίθετο και θα έλεγα ότι, σε αυτή τη δημοκρατική κοινωνία μπορείτε να εκφράσετε την οργή σας με άλλους τρόπους», προσθέτει.

«Υπήρχαν κάποιοι που ήταν πολύ θυμωμένοι μαζί μου»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυσαρέσκεια των πολιτών της πρώην ανατολικής Γερμανίας στο πρόσωπό της, η 'Ανγκελα Μέρκελ αναφέρει: «Υπήρχαν κάποιοι που ήταν πολύ θυμωμένοι μαζί μου. Αυτό ξεκίνησε την εποχή που το ευρώ μπήκε σε μπελάδες. Η κατάσταση πολώθηκε όταν ήρθαν εδώ πολλοί πρόσφυγες. Επρόκειτο παρόλα αυτά για μια πολύ ακραία, θορυβώδη και μισαλλόδοξη ομάδα. Αλλά και πάρα πολλοί άνθρωποι το είδαν φυσικά πολύ διαφορετικά. Και είναι σχεδόν λυπηρό το γεγονός ότι την τελευταία εντύπωση την αφήνει ο πιο θορυβώδης».

Κατά τη διάρκεια της θητείας της η κυρία Μέρκελ απέφευγε να αναφερθεί στο ανατολικογερμανικό παρελθόν της, θέλοντας να τονίσει ότι ήταν η καγκελάριος όλων των Γερμανών.

Για τη ζωή στην ΛΔΓ

Στην συνέντευξή της στο ZDF ωστόσο λέει για τη ζωή της στη ΛΔΓ: «Παρά τις προσπάθειές της να επηρεάσει τους νέους, η ΛΔΓ δεν κατάφερε φυσικά να αντικαταστήσει την οικογένεια. Είχαμε φίλους, γιορτάζαμε, πηγαίναμε διακοπές με τους γονείς μας. Όλα αυτά ήταν εμπειρίες», εξηγεί.

Διευκρινίζει ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ του κράτους της ΛΔΓ και της προσωπικής ζωής των πολιτών. «Υπάρχουν όμως και οι εμπειρίες μέσω του κράτους οι οποίες σε διαμορφώνουν. Θέλω να πω, η παρουσία ελευθερίας διαμορφώνει τους ανθρώπους, αλλά το ίδιο ισχύει και για την απουσία ελευθερίας», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ