Συνέντευξη Προτάσεβιτς στην κρατική τηλεόραση Λευκορωσίας: «Τρέφω σεβασμό για τον Λουκασένκο» - «Δεν πιστεύω λέξη», λέει ο πατέρας του

Συνέντευξη Προτάσεβιτς στην κρατική τηλεόραση Λευκορωσίας: «Τρέφω σεβασμό για τον Λουκασένκο» - «Δεν πιστεύω λέξη», λέει ο πατέρας του

Με δάκρυα στα μάτια εμφανίστηκε ο αντιφρονών ακτιβιστής και δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, «ομολογώντας» ότι διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πλέκοντας το εγκώμιο του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Στην τρίτη εμφάνισή του μετά τη σύλληψή του στις 23 Μαϊου στην περιβόητη πτήση της Ryanair με την «κρατική αεροπειρατεία» στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ο Προτάσεβιτς έδειχνε μωλωπισμένος.

Ο συνιδρυτής και πρώην συντάκτης του αντιπολιτευόμενου δικτύου Nexta στο Telegram, «ομολόγησε» ότι ενορχήστρωσε τις περσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με στόχο την ανατροπή του Λουκασένκο, μέχρι που άρχισε να τελικά να καταλαβαίνει ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας «έκανε το σωστό». «Σε πολλές στιγμές έδρασε σαν άνδρας» με ατσάλινα νεύρα «παρά την πίεση. Υπήρξαν στιγμές που νόμιζα ότι η αποφάσεις του ήταν λάθος», συνέχισε ο Προτάσεβιτς προτού απαντήσει ότι «σίγουρα» σέβεται τον Λουκασένκο σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου.

Στο τέλος της 90λεπτης συνέντευξης, που μετέδωσε το κρατικό δίκτυο ONT, ο Προτάσεβιτς άρχισε να κλαίει και κάλυψε το πρόσωπό του με τα χέρια του. Οι καρποί του έφεραν ίχνη από κοψίματα ή μώλωπες και στη διάρκεια της συνέντευξης κουνούσε μόνον το δεξί του χέρι.

Πατέρας Προτάσεβιτς: «Ο γιος μου δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα»
Ο πατέρας του 26χρονου, που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες – πρόκληση μαζικής αναταραχής που επισύρει ποινή 15ετούς κάθειρξης και αδικήματα περί τρομοκρατικής δράσης, που επισύρουν ακόμη αυστηρότερες ποινές -, είπε ότι το βίντεο – ομολογία ήταν προϊόν «κακοποίησης, βασανιστηρίων και απειλών». «Γνωρίζω πολύ καλά τον γιο μου και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον “έσπασαν” και τον ανάγκασαν να πει ό,τι χρειάζεται», είπε ο Ντμίτρι Προτάσεβις στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι του ήταν πολύ οδυνηρό να παρακολουθήσει τη συνέντευξη.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Φρανάκ Βιατσόρκα, σύμβουλος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε ότι «είναι οδυνηρό να βλέπει κανείς τις “ομολογίες” του Ρομάν Προτάσεβιτς. Οι γονείς του πιστεύουν ότι βασανίστηκε. Δεν είναι ο Ρομάν που εγώ γνωρίζω. Αυτός ο άνθρωπος που εμφανίστηκε στην γκαιμπελική τηλεόραση είναι όμηρος του καθεστώτος και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την απελευθέρωση του ιδίου και των άλλων 460 πολιτικών κρατουμένων» στη Λευκορωσία.

Η αντιπολίτευση έχει πει ότι και η βίντεο-ομολογία τον περασμένο μήνα της Ρωσίδας συντρόφου του Προτάσεβιτς, Σοφία Σπέγκα, αποτελεί προϊόν εξαναγκασμού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ