Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: «Ξέχασε» την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στην προεδρική ιστοσελίδα

Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: «Ξέχασε» την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στην προεδρική ιστοσελίδα

Χωρίς τη λέξη «Βόρεια» στην ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας ανανεώθηκε σήμερα η επίσημη ιστοσελίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα.

Όπως επισημαίνουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, δίπλα στο οικόσημο, δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού, δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

Επίσης, στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται απλά «Πρόεδρος», χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών αναφέρεται μόνον ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

macedonia.png

Στον λογαριασμό της στο twitter, μάλιστα, η πρόεδρος της γειτονικής χώρας προκαλεί, καθώς αναφέρει κάτω από το όνομά της στο προφίλ της πως είναι η «πρόεδρος της Μακεδονίας».

silianovsksa twitter.png

Η πρόκληση της Σιλιάνοφσκα στην ορκωμοσία και η διεθνής καταδίκη

Σημειώνεται ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της στις 12 Μαΐου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας τη Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η κίνησή της προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση όσο και από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά ακόμη και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε και χθες πως η Ελλάδα «απορρίπτει την προκλητική στάση της Β. Μακεδονίας», ενώ και σήμερα, από τη Φλώρινα, ξεκαθάρισε πως αν συνεχίσει τις προκλήσεις «ο δρόμος θα είναι κλειστός για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Από τις ΗΠΑ, κάλεσαν την πρόεδρο της χώρας να τηρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Την απογοήτευσή τους είχαν εκφράσει ανοιχτά και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, μεταξύ άλλων.

Αντιδράσεις ωστόσο υπήρχαν και εντός συνόρων, με τον ΥΠΕΞ να τονίζει στην πρόεδρο της χώρας τους κινδύνους που εγκυμονή η εμμονή της να αποκαλεί τη χώρα χωρίς τη λέξη «Βόρεια».

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα εξελέγη πρόεδρος της χώρας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία στις 8 Μαϊου, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του μέχρι πρότινος Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ