Στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια ο Μητσοτάκης – Προειδοποίηση στον Μίτσκοσκι

Στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια ο Μητσοτάκης – Προειδοποίηση στον Μίτσκοσκι

υνεχίστηκε χθες το μπαράζ δηλώσεων από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας με τις οποίες αμφισβητούν ευθέως τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που έφερε την άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και μελλοντικός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε πως επισήμως θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία, όμως στις δηλώσεις του θα αποκαλεί τη χώρα σκέτο «Μακεδονία».

«Ο,τι εντάσσεται στη συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους του ονόματος, η μελλοντική κυβέρνηση του VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί. Μάλιστα και στις βεβαιώσεις όπου πιστοποιείται η θητεία των βουλευτών μας χρησιμοποιείται ο προσδιορισμός του ονόματος», είπε, προσθέτοντας πως «ακόμη και το νομοσχέδιο που καταθέσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) το καταθέσαμε με αυτόν τον προσδιορισμό».

Την ίδια ώρα, όμως, χαρακτήρισε «ανθρώπινο δικαίωμά» του, που κατοχυρώνεται «από πολλές συμβάσεις, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης», να λέει τη χώρα του Μακεδονία. «Για μένα η πατρίδα μου σε κάθε μου δήλωση είναι Μακεδονία και θα παραμείνει Μακεδονία. Η συνολική θεσμική επικοινωνία που είναι μέρος των νόμων και του συντάγματος θα γίνεται σεβαστή όσο αυτοί ισχύουν. Δεν μπορείς να απαιτείς τήρηση των νόμων και να είσαι υποκριτής και να λες άλλα πράγματα. Στις δηλώσεις μου, όμως, το όνομα της πατρίδας μου θα είναι Μακεδονία», κατέληξε, υποστηρίζοντας πως τα παραπάνω θα τα υποστηρίξει και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν τεθεί τέτοιο θέμα. Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα για «υστερία» η οποία μεταφέρεται και στη χώρα του λόγω «της δικής τους (σ.σ. ελληνικής) προεκλογικής εκστρατείας».

Σαφές μήνυμα

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι. «Το μήνυμά μου στον εντολοδόχο πρωθυπουργό είναι πάρα πολύ σαφές: η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία για εμάς είχε πολλά προβλήματα, έχει ένα βασικό κεκτημένο που είναι το ένα όνομα έναντι όλων, το erga omnes. Οφείλει να το σεβαστεί και να κάνει κατηγορηματική δήλωση, όταν αναλάβει και επίσημα πρωθυπουργός, ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών», διαφορετικά προειδοποίησε πως «θα έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία, όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ», καθώς, όπως είπε, θα θέσει το θέμα. Τόνισε δε, πως πιστεύει πως δεν θα χρειαστεί τελικά βέτο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς «είμαι σίγουρος ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ