Καταρρέει η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία: Ο Ματέο Ρέντσι αποσύρει τους υπουργούς του

Καταρρέει η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία: Ο Ματέο Ρέντσι αποσύρει τους υπουργούς του

Κατέρρευσε η κυβέρνηση στην Ιταλία, καθώς ο Ματέο Ρέντσι αποφάσισε να αποσύρει από τον κυβερνητικό συνασπισμό τους υπουργούς του.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι εφικτό». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.

Ο Ρέντσι τόνισε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».

Ο πρώην πρωθυπουργός αντιτίθεται στα σχέδια του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κοντέ για το πώς θα κατανεμηθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ρέντσι: Δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας

Ο Ματέο Ρέντσι, αρχηγός του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, ολοκληρώνοντας την συνέντευξη τύπου του, τόνισε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας». Θέλησε, ουσιαστικά, να αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία του με τα Πέντε Αστέρια, την κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και την Ιταλική Αριστερά, αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Μια πρώτη απάντηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε θα μπορούσε να φτάσει σήμερα το βράδυ, στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα πρέπει να εξετάσει νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματιών που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό. Υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν οι δυο υπουργοί (Γεωργίας και Ισότητας) του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι, που δήλωσαν ότι παραιτούνται.

Ο γραμματέας της Λέγκα, τέλος, Ματέο Σαλβίνι, μέσω διαδικτύου ζήτησε την άμεση προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο ή θα παραιτηθεί, μεταβαίνοντας στο προεδρικό μέγαρο για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS