Ισπανία: Σε διακανονισμό με την εφορία προσπαθεί να έρθει ο Χουάν Κάρλος

Ισπανία: Σε διακανονισμό με την εφορία προσπαθεί να έρθει ο Χουάν Κάρλος

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, συναντήθηκε με τις φορολογικές αρχές σε μια προσπάθεια να διευθετήσει την οικονομική του κατάσταση σε σχέση με έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη χρήση πιστωτικών καρτών που αντλούνται από κεφάλαια τρίτων.

Οι υπό εξέταση συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2016 και του 2018, όταν ο πρώην μονάρχης δεν απολάμβανε πλέον την ασυλία που έχασε όταν παραιτήθηκε το 2014.

Νομικές πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα από εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για αδήλωτα έσοδα από αδιαφανείς πηγές έχει δείξει δαπάνες άνω των 500.000 ευρώ σε τρία φορολογικά έτη. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να συνιστά φορολογικό έγκλημα.

Ορισμένα από τα χρήματα που χρησιμοποίησε ο Χουάν Κάρλος το 2016, το 2017 και το 2018 αντλήθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς που κατέχονται από έναν προσωπικό φίλο, τον Μεξικανό επιχειρηματία Άλεν Σανγκινές-Κράουζ. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή ξενοδοχείων, ταξιδιών και γευμάτων σε εστιατόρια, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πρώην μονάρχης είχε πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια μέσω ενός ατόμου που ενήργησε ως ενδιάμεσος, ο συνταγματάρχης του στρατού Νικολά Μέργκα Μεντόζα. Οι εισαγγελείς έχουν ρωτήσει τον ίδιο και τον Σανγκινές-Κράουζ σχετικά με τη χρήση αυτών των κεφαλαίων.

Τα νέα για την απόπειρα του Χουάν Κάρλος να τακτοποιήσει τη φορολογική του κατάσταση αντιμετωπίστηκαν με σιωπή από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), αλλά με ανοιχτή κριτική από τον συνεργάτη του συνασπισμού, Unidas Podemos. «Είναι μια ομολογία φορολογικής απάτης. Το κάνει επειδή πιάστηκε », δήλωσε ο Πάμπλο Εχενίκ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αριστερής ομάδας.

Πριν αποσταλεί ο έλεγχος στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι εισαγγελείς αποφάσισαν ότι ο Χουάν Κάρλος και άλλα μέλη της οικογένειάς του -όχι όμως οι σημερινοί μονάρχες, Φελίπε και Λετίθια- ξόδεψαν λίγο πάνω από 500.000 ευρώ σε τρία χρόνια. Το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι περισσότερο, καθώς η έρευνα δεν έχει τελειώσει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ