Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους στη Γαλλία διαδηλώνουν κατά της Ακροδεξιάς -«Να αποτρέψουμε την καταστροφή»
Φωτογραφία: X/Twitter

Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους στη Γαλλία διαδηλώνουν κατά της Ακροδεξιάς -«Να αποτρέψουμε την καταστροφή»

Ογκώδεις διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας σήμερα με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται κατά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) ενόψει των επερχόμενων εκλογών για το γαλλικό κοινοβούλιο.

Μετά την άνοδο του ακροδεξιού RN στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, η αστυνομία δήλωσε ότι 350.000 άνθρωποι αναμένεται να διαδηλώσουν και ότι 21.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί αφού εργατικά συνδικάτα, φοιτητικές ομάδες και ομάδες δικαιωμάτων κάλεσαν σε συγκεντρώσεις για να αντιταχθούν στο αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.

Σύμφωνα με το Reuters αναμένονταν τουλάχιστον 150 πορείες σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λυών και η Λιλ.

Στο Παρίσι, όπου αναμενόταν να συμμετάσχουν έως και 100.000 άνθρωποι, μια πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι από την Place de La Republique.

Μιλώντας στην Place de La Republique, η αριστερή συνδικαλίστρια της CGT Sophie Binet δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Διαδηλώνουμε επειδή ανησυχούμε εξαιρετικά ότι (ο επικεφαλής του RN) Ζορντάν Μπαρντελά μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός … Θέλουμε να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή».

Η Carol-Ann Juste, μια 22χρονη φοιτήτρια που συμμετέχει στην πορεία στο Παρίσι, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος σε διαμαρτυρία. Είπε ότι «ανησυχεί επειδή ο κόσμος πιστεύει τα ψέματα αυτού του κόμματος που έχει μια πραγματικά ρατσιστική κληρονομιά», μια αναφορά στο Εθνικό Μέτωπο, πρόδρομο του RN, του οποίου ο ηγέτης Ζαν-Μαρί Λεπέν τιμωρήθηκε με πρόστιμο για σχόλια που θεωρήθηκαν αντισημιτικά ή ξενοφοβικά.

Η Juste δήλωσε ότι θέλει να «αγωνιστεί για να παραμείνει η Γαλλία μια χώρα με ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία και ανεκτικότητα».

Στην ίδια πορεία, η Cecilia Lormeau, μια 34χρονη δασκάλα που δήλωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει το Λαϊκό Μέτωπο, μια συμμαχία αριστερών κομμάτων, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι κινητοποιούμαστε και ότι το RN δεν είναι η πλειοψηφία του λαού».

Bίντεο από τις διαδηλώσεις

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές κυμαίνονται από 75.000 έως 250.000 σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, όπως αναφέρει το BFMTV.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, αφού η κεντρώα συμμαχία του κατατροπώθηκε από το RN στις ευρωεκλογές.

Μια πρώτη σειρά δημοσκοπήσεων προέβλεπε ότι το RN θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές και να είναι σε θέση να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το περιοδικό Le Point και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή προέβλεπε ότι το RN θα προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 29,5% των ψήφων, οριακά μπροστά από το Λαϊκό Μέτωπο με 28,5%.

Το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν βρισκόταν στο 18%.

Τουλάχιστον δύο δημοσκοπήσεις τοποθετούν την Αριστερά όχι πολύ πίσω από το RN και μπροστά από την ομάδα του Μακρόν.

Στην Τουρ, στη δυτική Γαλλία, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία, ένα πανό έγραφε: «Για τις ελευθερίες, για τα δικαιώματα, για μια κοινωνική δημοκρατία, κατά των ακροδεξιών ιδεών και κατά του ρατσισμού».

Αρκετά πανό έγραφαν: «Οι νέοι μισούν το FN (πρώην όνομα του RN)», ενώ ένας συνταξιούχος κρατούσε ένα πανό που έγραφε: «Οι ηλικιωμένοι μισούν επίσης το RN».

Πηγή: Reuters

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ