Στα άκρα οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας: ΕΕ κατά Ερντογάν για τις προσβολές στον Μακρόν

Στα άκρα οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας: ΕΕ κατά Ερντογάν για τις προσβολές στον Μακρόν

Στα όρια είναι οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τραβά» το σκοινί για άλλη μία φορά χθες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την απόφαση του Μακρόν να φωτίσει κτίρια με σκίτσα του Charlie Hebdo, επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας πως «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».

Η κόντρα των δύο πλευρών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή από νεαρό υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους, έχει προκληθεί σοβαρή διπλωματική κρίση. Η κίνηση του Μακρόν να βάλει σκίτσα του περιοδικού σε κτίρια, δείχνοντας πως η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου, ενόχλησε την Αγκυρα που προχώρησε σε προσβλητικές αναφορές κατά του Γάλλου προέδρου.

Μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων από μουσουλμανικές χώρες -Ποια προϊόντα αφορά

Την ίδια ώρα, μουσουλμανικές χώρες προχωρούν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, σε μια πρώτη σκληρή αντίδραση κατά της Γαλλίας. Σύμφωνα με την Deutche Welle, αγροτικά, γαλακτοκομικά, αρώματα πολυτελείας, καλλυντικά και πολλά άλλα έχουν καταγραφεί στα κοινωνικά μέσα για μποϊκοτάζ, με το σχετικό hashtag να γράφεται στα αραβικά.

Στο Κατάρ οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης Al Meera και Souq al Baladi απέσυραν ήδη γαλλικά προϊόντα. Επίσης, το πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει, μέχρι νεωτέρας, την γαλλική Πολιτιστική εβδομάδα.

Στο Κουβέϊτ 60 συνεταιρισμοί ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ με δηλώσεις, στο AFP, του προέδρου της συνομοσπονδίας τους, Καλέντ Αλ Οταϊμπί. Επίσης ο Μωχάμεντ Αλ Μοταϊρί, επικεφαλής του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτορείων στη χώρα, δήλωσε ότι 430 πρακτορεία ανέστειλαν τις κρατήσεις και τις πτήσεις τους προς τη Γαλλία.

Στην Ιορδανία το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης», κάλεσε επίσης τους πολίτες σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία, διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν έλαβαν μέρος σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, όπου με πανό καλούσαν τον κόσμο σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, ενώ αρκετοί κρατούσαν αφίσες με το πρόσωπο του Μακρόν... πατημένο.

Η αντίδραση της Γαλλίας

Κατά το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, η αντίδραση αυτή από τις αραβικές χώρες συνιστά μια οργανωμένη ισλαμική εκστρατεία η οποία θεωρούν πως δεν είναι καθόλου τυχαία και υποκινείται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία. Το «οργανωμένο» όπως θεωρεί το Παρίσι, μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «ρητορική μίσους» την οποία «δεν αποδεχόμαστε» στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

«Δεν θα παραδοθούμε ποτέ. Σεβόμαστε την διαφορετικότητα σε πνεύμα ειρήνης. Δεν αποδεχόμαστε ρητορική μίσους και υπερασπιζόμαστε την αντιπαράθεση σε πλαίσια λογικής. Θα είμαστε πάντα με την πλευρά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ηθικών αξιών» έγραψε στο twitter, αναρτώντας το ποστάρισμα στα γαλλικά, τα αγγλικά, αλλά και τα αραβικά.

 

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1320419059016617985?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1320419059016617985%7Ctwgr%5Eshare_3%2Ccontainerclick_0&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fgallia-i-ee-kata-toyrkias-mpoikotaz-gallikon-proionton

 

Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΞ της Γαλλίας κάλεσε τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου να σταματήσουν το μποϊκοτάζ.

«Το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ είναι χωρίς κανένα αντικείμενο και πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, τις οποίες ενορχηστρώνει μια ακραία μειοψηφία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου. Οπως παρατηρεί το ΥΠΕΞ, αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου καλεί πολίτες και ομόθρησκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα και να κάνουν διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας, «υπό όρους μίσους».

Για το Παρίσι, επιπλέον, αυτές οι ενέργειες «εργαλειοποιούν για πολιτικούς σκοπούς τις δηλώσεις που έκανε» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 2α Οκτωβρίου, κατά την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για τον «ισλαμικό αυτονομισμό» και της περασμένης εβδομάδας, στον φόρο τιμής στον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου.

Στο πλευρό του Μακρόν η Ευρώπη -Ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας

Η συμπεριφορά του Ερντογάν και το μποϊκοτάζ που απειλούν να βάλουν τα μουσουλμανικά κράτη, έφερε την σύσσωμη αντίδραση των αξιωματούχων της ΕΕ. Ο Σαρλ Μισέλ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα, τονίζοντας πως «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Την ίδια ώρα, η Ουρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως η Ευρώπη «στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας», ενώ ο Γιόσεπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα όσα είπε ο Ερντογάν για τον Μακρόν.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση», επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Μήνυμα στήριξης και από την ελληνική κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο πλευρό του Μακρόν, κάνοντας λόγο για τροφοδότηση «θρησκευτικού μίσους» από πλευράς Τουρκίας.

 

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1320421328168640518?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1320421328168640518%7Ctwgr%5Eshare_3%2Ccontainerclick_1&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fgallia-i-ee-kata-toyrkias-mpoikotaz-gallikon-proionton

 

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτες, τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί ένα ειδεχθές έγκλημα», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, καταδικάζοντας τις προσβλητικές δηλώσεις Ερντογάν προς τον Μακρόν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS