H Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή χιλιάδων εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία -Θα μοιραστούν στις χώρες της ΕΕ

H Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή χιλιάδων εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία -Θα μοιραστούν στις χώρες της ΕΕ

Η Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή ενός φορτίου του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 στην Αυστραλία επικαλούμενη για πρώτη φορά πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν σε μια κίνηση που απειλεί να προκαλέσει διεθνείς αναταράξεις.

Βάσει του Μηχανισμού Ελέγχου των Εξαγωγών, που έλαβε η Κομισιόν στις 30 Ιανουαρίου του 2021 οι Αρχές στην Ιταλία μπλόκαρe την εξαγωγή στην Αυστραλία 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου της AstraZeneca. Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου τοποθετήθηκαν μέσα στα φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο Αβνάνι κοντά κοντά στη Ρώμη. Η σχετική απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει αντίρρηση, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, καθώς η πρωτοβουλία θεωρείται νόμιμη.

Οι δόσεις του εμβολίου που κατασχέθηκαν θα αναδιανεμηθούν σε κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που κάνει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρήση του συγκεκριμένου ελέγχου των εξαγωγών. Η απόφαση ελήφθη μετά την έκκληση του Μάριο Ντράγκι στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας για αυστηρότερη στάση έναντι εταιρειών που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους για τις παραδόσεις των εμβολίων. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση πάρθηκε λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης εμβολίων σε Ευρώπη και Ιταλία και λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την AstraZeneca, ενώ ανέφερε ότι η Αυστραλία δεν θεωρείται ευάλωτη χώρα.

Η επίπτωση αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική δεδομένου ότι ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου που μπλόκαρε η Ιταλία είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με τις προσδοκώμενες παραδόσεις της εταιρείας στην ΕΕ και αλλού. Αλλά η κίνηση υπογραμμίζει την πρόθεση του Ντράγκι να τηρήσει αυστηρότερη στάση έναντι φαρμακευτικών εταιρειών που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να ενθαρρύνει προστατευτικά μέτρα αντιποίνων από άλλες κυβερνήσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS