Με ελικόπτερο και ταχύπλοα κατέλαβαν οι Ιρανοί κομάντος τα ελληνικά τάνκερ -Πώς έγινε το ρεσάλτο

Με ελικόπτερο και ταχύπλοα κατέλαβαν οι Ιρανοί κομάντος τα ελληνικά τάνκερ -Πώς έγινε το ρεσάλτο

Δύο ελληνικά τάνκερ κατελήφθησαν στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή από Ιρανούς κομάντος.

Η επιδρομή των Ιρανών πραγματοποιήθηκε ως «αντίποινα», και σε σχετικές ανακοινώσεις των Φρουρών της Επανάστασης, που ανέλαβαν την ευθύνη η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. – Ιράν».

Απάντληση ιρανικού πετρελαίου από το «Pegas» ύστερα από αμερικανικό αίτημα

Σύμφωνα με πληροφορίες ναυλομεσιτικών κύκλων, το ένα από τα ελληνικά δεξαμενόπλοια στα οποία επιβιβάστηκαν Ιρανοί στρατιώτες είναι το 157.000 τόνων (suezmax) Delta Poseidon της Delta Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, ενώ το δεύτερο ανήκει σε αδιευκρίνιστο ακόμα επίσης Ελληνα εφοπλιστή. Ωστόσο, ορισμένες πηγές κατονομάζουν το Prudent Warrior της Polembros Shipping, συμφερόντων της οικογενείας Πολέμη, ως το δεύτερο δεξαμενόπλοιο suezmax που κατέλαβαν οι ιρανικές αρχές.

Ιρανοί στρατιώτες που έφτασαν με ελικόπτερο επιβιβάστηκαν στο Delta Poseidon και ανέκριναν το πλήρωμα.


Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds, έξι Ιρανοί στρατιώτες που έφτασαν με ελικόπτερο επιβιβάστηκαν στο Delta Poseidon και το πλήρωμα του δεξαμενοπλοίου έλαβε εντολή να συγκεντρωθεί στη γέφυρα για ανάκριση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Delta Poseidon αλλά και το δεύτερο πλοίο με ελληνική σημαία οδηγήθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα και παραμένουν αγκυροβολημένα εκεί. Η ιρανική επιχείρηση έλαβε χώρα στον Περσικό Κόλπο και ενώ τα δύο έμφορτα ελληνικά δεξαμενόπλοια κινούνταν προς τους προορισμούς τους. Το Delta Poseidon είναι φορτωμένο με ιρακινό αργό πετρέλαιο που κατευθυνόταν προς ελληνικά διυλιστήρια.

Το επεισόδιο έρχεται στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία οι ΗΠΑ κατέσχεσαν, όπως προαναφέρθηκε, ένα φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου από ένα ρωσικό τάνκερ (το aframax Lana) που κρατείτο στην Ελλάδα. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε την κίνηση «διεθνή ληστεία». Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «σαφή πράξη πειρατείας». Το Ιράν έχει επίσης διαμαρτυρηθεί στον απεσταλμένο της Ελβετίας στην Τεχεράνη, που εκπροσωπεί εκεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, για την κατάσχεση στην Ελλάδα του φορτίου, σύμφωνα με το Lloyd’s List.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ