Οι εκλογές άλλαξαν τη Γαλλία: Οι Γάλλοι θα μάθουν να είναι Βέλγοι ή Γερμανοί και να κάνουν συνασπισμούς

Οι εκλογές άλλαξαν τη Γαλλία: Οι Γάλλοι θα μάθουν να είναι Βέλγοι ή Γερμανοί και να κάνουν συνασπισμούς

Επτά χρόνια αφότου η άνοδος του Εμανουέλ Μακρόν μεταμόρφωσε το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας, οι βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου ανακάτεψαν ξανά την τράπουλα.

Aυτό επισημαίνει το Politico σε δημοσίευμά του.

Πέρα από τα πρωτοσέλιδα -η «ήττα της ακροδεξιάς», η «ανάκαμψη της αριστεράς»- η γαλλική πολιτική αρχίζει να επαναπροσδιορίζεται σε ένα πιο οικείο μοτίβο του διπόλου αριστερά και δεξιά.

Βραχυπρόθεσμα, μια περαιτέρω διάσπαση των συμμαχιών έχει αφήσει την Εθνοσυνέλευση χωρίς προφανή πλειοψηφία - ή ακόμη και με μια κυρίαρχη μειοψηφία - για πρώτη φορά στα 60 χρόνια της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας.

Οι Γάλλοι, όπως φαίνεται, θα μάθουν να είναι Βέλγοι ή Γερμανοί ή Ελβετοί και να κατέχουν την παράξενη τέχνη της δημιουργίας συνασπισμών, τονίζεται.

Πόσες φορές θα ηττηθεί η Λεπέν;

Ωστόσο, ένα ερώτημα ξεχωρίζει για το Politico: Μήπως η ήττα της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν -για τρίτη φορά μέσα σε επτά χρόνια είναι πολύ;

Έχοντας απορρίψει τρεις φορές την αντιευρωπαϊκή, φιλορωσική Λεπέν τίθεται το ερώτημα να τελικά οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα την εκλέξουν ποτέ. Ωστόσο υπάρχει και αντίλογος.

Σύμφωνα με μια διαφορετική ανάγνωση των αποτελεσμάτων, η ακροδεξιά δεν υπέστη ήττα αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν απλώς μια στάση στην πορεία προς τη νίκη. Το ακροδεξιό μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση αυξήθηκε από έξι έδρες το 2017 σε 88 το 2022 και 143 το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, με την κοινοβουλευτική της δύναμη απολαμβάνει πλέον πολλά εκατομμύρια ευρώ που συνήθιζαν να πηγαίνουν σε πιο mainstream κόμματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα δεν θα αποτελούν πλέον πρόβλημα για το κόμμα της.

Ωστόσο το γεγονός παραμένει ότι η Γαλλία, αφού φλέρταρε με τη Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, την πέταξε βάναυσα στον δεύτερο γύρο για τρίτη φορά από το 2017.

Αυτή η απόρριψη μπορεί να αποδειχθεί πιο επιζήμια από τις προηγούμενες απορρίψεις, επισημαίνει το Politico . Ο Εθνική Συσπείρωση κατέβηκε στις εκλογές με τον ισχυρισμό ότι είναι ένα μετασχηματισμένο κόμμα, που έγινε πιο επαγγελματικό χάρη στη διετή παρουσία ενός μεγάλου μπλοκ βουλευτών στο κοινοβούλιο και πιο αποδεκτό χάρη στον αποκλεισμό μελών με ρατσιστικές εξτρεμιστικές και συνωμοσιολογικές απόψεις. Την εκστρατεία του συνδιοικούσε ένα φρέσκο και δημοφιλές νέο πρόσωπο, ο πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος σε ηλικία 28 ετών έχει γίνει αστέρι του TikTok και στα 24ωρα ειδησεογραφικά κανάλια.

Η Εθνική Συσπείρωση τελικά ηττήθηκε επειδή πάνω από 200 υποψήφιοι από αριστερά και κεντρώα κόμματα αποσύρθηκαν μετά τον πρώτο γύρο για να επιτραπεί η τακτική ψήφος κατά των ακροδεξιών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο.

Αλλά, όπως επισημαίνει το Politico, η ήττα της ακροδεξιάς οφειλόταν επίσης στο γεγονός ότι δεκάδες από τους υποψηφίους της αποκαλύφθηκαν - κυρίως από ιστορίες στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης - ως ρατσιστές, αντισημίτες, λάτρεις του Πούτιν και αρνητές του κόβιντ. Ένας μάλιστα βρέθηκε να έχει ποινικό μητρώο για ένοπλη ληστεία.

Επιπλέον, ο Μπαρντελά και η Λεπέν άλλαζαν σχεδόν καθημερινά την πλατφόρμα τους, καθώς το κόμμα προσπαθούσε να εμφανιστεί παρεμβατικό προς όφελος των φτωχότερων και φιλελεύθερο-αντιφορολογικό στους υποστηρικτές των επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης. Η φήμη του Μπαρντελά ως πολιτικού θαύματος υπονομεύτηκε επίσης από μια σειρά αστοχιών στην παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης.

Νέος πολιτικός χάρτης στη Γαλλία

Το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας ευνοεί τόσο τον ακροδεξιό όσο και τον ακροαριστερό λαϊκισμό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι η Μαρίν Λεπέν θα έχει δύσκολο έργο στις προεδρικές εκλογές του 2027. Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής υποδηλώνουν ότι ο τριπλός, μετά το 2017, διαχωρισμός της γαλλικής πολιτικής - ριζοσπαστική αριστερά, μακρονιστικό κέντρο και σκληρή και ακροδεξιά - εξακολουθεί να υφίσταται. Αλλά υπήρχαν ενδείξεις, τόσο σε αυτές τις εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ότι η παλιά, μεταρρυθμιστική, φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά αναβιώνει.

Σίγουρα, απέχει πολύ από τη μεταμόρφωση που πέτυχαν ο Κιρ Στάρμερ και το νέο κυβερνών Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν τον αριθμό των βουλευτών που έχουν στη νέα συνέλευση από 31 σε 65, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον οριακά λιγότεροι από τη σκληρά αριστερή, αντικαπιταλιστική, αντιευρωπαϊκή «Ανυπότακτη Γαλλία», υπογραμμίζει το Politico. Και ενώ οι Σοσιαλιστές εξακολουθούν να μην έχουν έναν αξιόπιστο ηγέτη σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν αρκετές περιφερειακές επιλογές.

Οι κεντροδεξιοί, πρώην γκωλικοί Les Républicains είχαν επίσης καλές εκλογές, αφού αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τον ηγέτη τους, Ερίκ Σιοτί σε μια ατιμωτική γι' αυτούς συνεργασία με την ακροδεξιά. Ανέδειξαν συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων, 68 βουλευτές - λίγο περισσότερους από πριν. Είναι λοιπόν αυτή η αρχή της ανακατάληψης του δεξιού εκλογικού σώματος από τους διαδόχους του Σαρλ Ντε Γκωλ, του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί; Ίσως. Αλλά εξακολουθούν να υποφέρουν από μια πληθώρα επίδοξων ηγετών και από κανέναν προφανή υποψήφιο για το 2027.

Ο Μακρονισμός δεν τελείωσε

Το κέντρο μετά τον Μακρόν διαθέτει επίσης ένα πολυπληθές πεδίο υποψήφιων για την προεδρία - κυρίως τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τον νυν πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ. Μέχρι το αποτέλεσμα της Κυριακής τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως στο εξωτερικό, φαίνονταν πεπεισμένα ότι η Λεπέν ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει την προεδρία το 2027.

Αν αυτή η τυμπανοκρουσία ξαναρχίσει τώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Λεπέν υπέστη σοβαρή ζημιά από την απροσδόκητη τρίτη θέση που κατέλαβε στις εκλογές. Μπορεί να ανακάμψει, αλλά η προεδρική κούρσα του 2027 είναι πλέον ορθάνοιχτη.

Το γαλλικό σύστημα των δύο γύρων ευνοεί τους συναινετικούς έναντι των ακραίων. Αντιμέτωπη με μια επιλογή δεύτερου γύρου μεταξύ της Λεπέν και «σχεδόν οποιουδήποτε» (εκτός από την άκρα αριστερά), πιθανότατα θα απορριφθεί και πάλι. Η Γαλλία είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι νομίζουν πολλοί Γάλλοι. Είναι επίσης μια πιο υγιής δημοκρατία απ' ό,τι πιστεύουν ορισμένοι Γάλλοι και ξένοι σχολιαστές, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ