Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η θρυλική ηθοποιός Τζίνα Ρόουλαντς: Έδινε μάχη με το Αλτσχάιμερ - Η πορεία και η λαμπρή καριέρα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η θρυλική ηθοποιός Τζίνα Ρόουλαντς: Έδινε μάχη με το Αλτσχάιμερ - Η πορεία και η λαμπρή καριέρα

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (14/8) σε ηλικία 94 ετών η Τζίνα Ρόουλαντς (Gena Rowland), η σύζυγος και μούσα του σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη.

Η Ρόουλαντς πέθανε περιτριγυρισμένη από μέλη της οικογένειάς της στο σπίτι της στο Ίντιαν Γουέλς της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το TMZ . Ένας εκπρόσωπος του γιου της, συγγραφέα-σκηνοθέτη Νικ Κασσαβέτης , επιβεβαίωσε τον θάνατό της. Έδινε μάχη με το Αλτσχάιμερ από το 2019.

Ποια ήταν

Η Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης ήταν βραβευμένη με 2 Χρυσές Σφαίρες και με 4 Βραβεία Έμμυ και έγινε γνωστή για τη συμμετοχή της σε ταινίες του συζύγου της.

Η Τζίνα Ρόουλαντς γεννήθηκε στο Μάντισον του Γουισκόνσιν το 1930. Γονείς της ήταν η Μαίρη Έλεν Νιλ κι ο Έντγουιν Μάργουιν Ρόουλαντς, τραπεζίτης, μέλος του νομοθετικού γραφείου του Γουινσκόνσιν και μέλος του προοδευτικού κόμματος του Γουισκόνσιν. Είχε επίσης έναν αδελφό τον Ντέιβιντ.

Στις αρχές της δεκαετίας του '50, η Ρόουλαντς συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζονταν στο Θέατρο της Πρόβινσταουν. Έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ στη θεατρικό του Τζορτζ Άξελροντ Εφτά Χρόνια Φαγούρας κι έπειτα περιόδευσε με το θίασο στην αμερικανική επικράτεια.

Η Ρόουλαντς έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1958 στην ταινία The High Cost of Loving και μετά από μερικούς δευτερεύοντες ρόλους σε διάφορες ταινίες, σκηνοθετήθηκε για πρώτη φορά από το σύζυγό της Τζον Κασσαβέτη το 1963 στην ταινία «Σε περιμένει το παιδί μας» (A Child is Waiting). Έλαβε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα για την ταινία του Κασσαβέτη «Πρόσωπα» (Faces) το 1968 κι η συνεργασία τους συνεχίστηκε με τις ταινίες: Οι ασύλλυπτοι (Machine Gun McCain, 1969), Μίνι και Μόσκοβιτς (Minnie and Moskowitz, 1971), Μια γυναίκα εξομολογείται (A Woman Under the Influence, 1974) (για την οποία έλαβε βραβεία κριτικών Χρυσή Σφαίρα και την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου χάνοντας από την Έλεν Μπέρστιν), Ενας δολοφόνος στο πλήθος (Two-Minute Warning, 1976), Νύχτα πρεμιέρας (Opening Night, 1977), Γκλόρια (Gloria, 1980) (για το οποίο έλαβε τη δεύτερή της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, χάνοντας από τη Σίσι Σπέισεκ), Η Τρικυμία (Tempest, 1982) (βασισμένο στο θεατρικό του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και γυρισμένο στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Πολ Μαζούρσκι) και Ερωτική θύελλα (Love Streams, 1984) το οποίο έλαβε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η Τζίνα Ρόουλαντς υπήρξε παντρεμένη με τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, ηθοποιό και σεναριογράφο Τζον Κασσαβέτη από το 1954 εώς και το θάνατό του το 1989. Απέκτησαν τρία παιδιά που ακολούθησαν και τα τρία τα βήματα των γονιών τους στο χώρο του κινηματογράφου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ