Διαρροή από το Πεντάγωνο: Η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner προσπάθησε να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία

Διαρροή από το Πεντάγωνο: Η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner προσπάθησε να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία

Στην αποκάλυψη ότι η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner επιχείρησε να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία προχώρησε το CNN, το οποίο έχει στην κατοχή του έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε.

Το έγγραφο που διέρρευσε φαίνεται να δείχνει μέχρι πού έφτασε η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner για να προσπαθήσει να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητές της, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, στον οποίο διαδραματίζει βασικό ρόλο, συνεχίζεται χωρίς σημάδια ύφεσης.

Σύμφωνα με τις αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σημάτων που αναφέρονται στο έγγραφο, το προσωπικό του ομίλου Wagner είχε «τουρκικές επαφές» στις αρχές Φεβρουαρίου με σκοπό «να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία» που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από τους μισθοφόρους του Wagner που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ασαφές αν η τουρκική κυβέρνηση ήταν ενήμερη

Σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές ποιες ήταν αυτές οι «επαφές» ή αν η τουρκική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τις συναντήσεις. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η Τουρκία προχώρησε σε οποιαδήποτε πώληση όπλων στον όμιλο Wagner. Παρ' όλα αυτά, το ενδεχόμενο ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να πουλήσει όπλα σε ρωσικές μισθοφορικές δυνάμεις θα προκαλούσε πιθανότατα σοβαρές ανησυχίες στην Ουάσινγκτον και θα περιέπλεκε τη σχέση της Άγκυρας με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση του Φεβρουαρίου, οι οποίες περιγράφονται σε ένα τμήμα του εγγράφου που διέρρευσε με τίτλο «Μάλι, Ρωσία, Τουρκία: Vagner seeks weapons from Ankara», υποδηλώνουν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ρωσική μισθοφορική οργάνωση έχει τουλάχιστον δοκιμάσει τα νερά.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, ο Wagner σχεδίαζε επίσης να χρησιμοποιήσει τα όπλα και τον εξοπλισμό από την Τουρκία στο Μάλι, όπου η ομάδα διατηρεί σημαντική παρουσία. Το έγγραφο δεν αναφέρεται μόνο σε πληροφορίες σχετικά με την επιδίωξη του Wagner να αγοράσει όπλα από την Τουρκία, αλλά αναφέρει επίσης ότι η παραστρατιωτική ομάδα σχεδίαζε να επαναλάβει τη στρατολόγηση κρατουμένων από τις φυλακές της Ρωσίας.

Ένα άλλο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του CNN παραθέτει πληροφορίες σημάτων ότι τουρκικές εταιρείες βοηθούσαν στην αποφυγή κυρώσεων για έναν άλλο βασικό σύμμαχο του Πούτιν, την Λευκορωσία. Οι ΗΠΑ έχουν επιδιώξει να πατάξουν τέτοιες προσπάθειες αποφυγής κυρώσεων, ακόμη και από εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο τουρκικές εταιρείες, οι οποίες, όπως είπε, υποστηρίζουν το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας σε πείσμα των υφιστάμενων κυρώσεων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ