Bloomberg: Δυσκολίες για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Bloomberg: Δυσκολίες για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο ζωής έχει συμπληρώσει ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλείται να λειτουργήσει πυροσβεστικά για την ένταση μεταξύ των Πρασίνων και του FDP. Οι δύο εταίροι διαφωνούν για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό.

Σήμερα Κυριακή ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση υπό τον Σολτς, με βασικό στόχο, όπως γράφει το Bloomberg, να πείσει πως έπειτα από 15 μήνες διακυβέρνησης, ο συνασπισμός δεν έχει αχρηστευτεί.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, προσθέτει το δημοσίευμα, δείχνουν πως μάλλον δεν θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή πολιτικές που είναι απαραίτητες για τη μετάβαση της Γερμανίας σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και τεχνολογικά προηγμένη οικονομία.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι πως ο Σολτς αφιερώνει πολύ χρόνο και κόπο ώστε να κρατήσει ενωμένη τη συμμαχία ως προς την στήριξη προς την Ουκρανία. Συχνά ο καγκελάριος προκαλεί δυσαρέσκεια λόγω των καθυστερήσεων που επιφέρει η συμμαχία στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ολοένα και μεγαλύτερες αξιώσεις της Κίνας, οι οποίες έχουν διαταράξει την επιχειρηματικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ίδιος δηλώνει πως οι διαφωνίες ανάμεσα στα τρία κόμματα είναι αναμενόμενες και μιλά για το καθήκον που έχουν αναλάβει να εκσυγχρονίσουν τη χώρα, να θέσουν τέλος στην ακινησία δεκαετιών και να διασφαλίσουν την προώθηση των φιλόδοξων στόχων τους. Υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη αλλαγής νόμων και κανονισμών σε μεγάλη κλίμακα.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν την Τρίτη, όταν ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων και αντικαγκελάριος, επιτέθηκε στο FDP σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Έχουμε καθήκον να πετύχουμε κάτι για τον λαό, για τη Γερμανία, και αυτή τη στιγμή δεν το επιδιώκουμε επαρκώς», είπε, καλώντας τα τρία κόμματα να αποφύγουν την εμμονή με τις δημοσκοπήσεις και το προφίλ τους στα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα δήλωσε ότι η συνάντηση της Κυριακής θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση μιας σειράς προγραμματισμένων νομοθετημάτων.

Η υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ (επίσης από τους Πράσινους) επίσης ζήτησε να τερματιστούν οι εσωτερικές διαμάχες. «Ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση, όχι να τσακώνεται σε μόνιμη βάση, αλλά να λύνει προβλήματα από κοινού», είπε.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος ήταν από τα ζητήματα που έπαιξαν ρόλο στη διαμάχη του συνασπισμού, κυρίως επειδή υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα κονδύλια για το 2024.

Προβλήματα κοινά και σε άλλες χώρες

Η Γερμανία και ο συνασπισμός της δεν είναι η εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας σε χώρες που εφάρμοσαν αντίστοιχα μοντέλα διακυβέρνησης.

Στο Ισραήλ, καθώς και στη Βουλγαρία, έλαβαν χώρα πέντε εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019.

Η Σουηδία, η οποία ήταν κάποτε ο «καλός μαθητής» έχει καταντήσει παράδειγμα προς αποφυγή καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο ήρθε αντιμέτωπη με τρεις κυβερνητικές κρίσεις.

Στην Ολλανδία χρειάστηκαν 270 ημέρες διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν και οι αναλυτές παγκοσμίως παρακολουθούσαν τις πολιτικές εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, η Ολλανδία δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ των 600 ημερών διαπραγματεύσεων που κατέχει δικαιωματικά το Βέλγιο.

Στην Πορτογαλία, το Μπλόκο της Αριστεράς έριξε την κυβέρνηση συνεργασίας, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και ακόμα έναν κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας.

Οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει μάρτυρες των προβλημάτων που επιφέρουν οι κυβερνητικοί συνασπισμοί. Με τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων υπό τον Σολτς, να παραπαίει το σίγουρο είναι πως η κατάρρευση δεν προκαλεί έκπληξη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS