Άμεση ανάλυση του CNN: Κακά μαντάτα θα είναι για τον Πούτιν η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Άμεση ανάλυση του CNN: Κακά μαντάτα θα είναι για τον Πούτιν η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πρoτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, κατέστησε σαφές ότι το ΝΑΤΟ είχε πλησιάσει πολύ τη χώρα του κι ότι θα το υποχρέωνε να περιοριστεί στα σύνορά του της δεκαετίας του 1990. Αυτά δηλαδή που ίσχυαν προτού ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία ορισμένες χώρες που είτε γειτνιάζουν με τη Ρωσία, είτε ήταν πρώην σοβιετικά κράτη.

Η Ρωσία μοιράζεται χερσαία σύνορα με 14 χώρες και πέντε από αυτές είναι μέλη του ΝΑΤΟ: Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία και Νορβηγία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία επανεξετάζουν την στρατηγική ασφαλείας τους. Αντίστοιχη στροφή προς το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να κάνει και η Σουηδία από τη στιγμή που το Κρεμλίνο επιτέθηκε χωρίς δισταγμό στη γειτονική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNN, η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.287 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Αν ενταχθεί στη Συμμαχία, τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται η Ρωσία με εδάφη του ΝΑΤΟ θα διπλασιαστούν.

Η ένταξη της Φινλανδίας θα σήμαινε ότι θα ευθυγραμμιστεί επισήμως στρατιωτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα ήταν κακό για το Κρεμλίνο, αντιθέτως για το ΝΑΤΟ, η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας θα ήταν ένα πολύ καλό νέο.

Παρά τον σχετικά μικρό πληθυσμό της, η Φινλανδία είναι μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη που έχει ευθυγραμμιστεί ανεπίσημα με τη Δύση. Ο στρατός της χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες εξοπλισμό «made in USA» και είναι συμβατός με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε εύκολα να συμμετάσχει στις αποστολές της Συμμαχίας εάν το επιλέξει.

Η Φινλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και είχε δύο πολέμους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασε κάποια εδάφη.

Υπέγραψε Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, με αποτέλεσμα να διατηρεί έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και τη στρατιωτική της απομόνωση από τη δυτική Ευρώπη.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η κατάρρευση της ΕΣΣΔ επέτρεψαν στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας, καθώς η απειλή της Μόσχας είχε μειωθεί κατά πολύ.

Ανακοινώνοντας σήμερα την υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να είναι υπό την «ομπρέλα» της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η δήλωση υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν ήταν αναμενόμενη, αφού η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Το να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», ανέφεραν ο πρόεδρος Νιινίστο και η πρωθυπουργός Μαρίν σε κοινή τους δήλωση. Ο Νιινίστο, τακτικός συνομιλητής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η Σοσιαλδημοκράτισσα κυρία Μαρίν, έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ