Η κυβέρνηση και ο πολιτισμός

Ο πολιτισμός λείπει από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝέαςΔημοκρατίας. Σε αυτό δίνεται έμφαση στις επενδύσεις, στη μείωση των φόρων, στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια, στην φύλαξη των συνόρων, στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον, στο αποτελεσματικό κράτος, στην αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στις υποδομές και επισημαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο «η Ελλάδα θα αποκτήσει φωνή και αξιοπιστία στην Ευρώπη και τον κόσμο». Πρόκειται περί λάθους εκτιμήσεως. Και αν  πετύχει η κυβέρνηση στους παραγωγικούς στόχους τηςη χώρα μας θα υπολείπεται σημαντικά των προηγμένων τεχνολογικά και επιστημονικά χωρών της ΕΕ.

Στην προσέγγισή της προς τις βιοτικές συνθήκες των άλλων ανεπτυγμένωνχωρώνουσιαστικά θα βοηθηθεί από την καλλιέργεια της Παιδείας και του Πολιτισμού μας. Εδώ έχουμε το πλεονέκτημα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και καλλιέργησαν εκλεκτοί σύγχρονοί μας. Μόνο με τα πνευματικά εφόδιά μας μπορούμε να πρωτεύσουμε στην Ευρώπη. Μόνον σε αυτά υπερτερούμε και δεν τα αξιοποιούμε.

Η πολιτισμική φτώχειαμας οφείλεται στην «προοδευτική» ιντελιγκέντσια, πουδιακατέχεται από πτωχοπροδρομισμό και ένα πάθοςκακής απομίμησης της ξένης κουλτούρας.Δεν βιώνουμε και υποτιμάμετον Πολιτισμό και την Ταυτότητά μας, που όλος ο άλλος κόσμος θαυμάζει! Σωστά όμως είπε ο  αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι, πως «η Ελλάδα χωρίς την ταυτότητά της δεν είναι πια Ελλάδα». 

Στα παλιά τα χρόνια αφομοιώναμε και αναπτύσσαμε τη γνώση και την πείρα των ξένων. Τώρα ακολουθούμε την αδιέξοδη κουλτούρα των ιθυνόντων της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γιούνκερ στο στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν  για την περίοδο 2019 –2024 μίλησε  για «δίκαιη,προστατευτική,ανταγωνιστική,βιώσιμη Ευρώπη, που να ασκεί στρατηγική επιρροή στον κόσμο». Τα ίδια είπε και η νέα Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Από αυτά που είπαν αποδεικνύεται ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός  είναι το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης και όχι η ανάπτυξη. 

Οι Βρυξέλλες δεν αντιλαμβάνονται ότι μια Ευρώπη χωρίς τα πολιτισμικά της θεμέλια είναι οντότητα με πήλινα πόδια. Δεν αντιλαμβάνονταιότι στη δημοκρατία η δημαγωγία και ο λαϊκισμόςεμφανίζονται όταν υπάρχει απαίδευτο εκλογικό σώμα και οι πολίτες δεν κατανοούν πλήρως τι σημαίνει να αποτελούν μέρος μιας κοινωνίας, όπωςείπεσε συνέντευξή του ο Γκρέγκορι Ναζ, καθηγητής της κλασσικής φιλολογίας στο Χάρβαρντ

Η Κυβέρνηση οφείλει πρώτιστα να βελτιώσει το επίπεδο της Παιδείας του λαού, και να προβάλλει τον Πολιτισμό του χωρίς κόμπλεξ έναντι των ΒρυξελλώνΜετά θα έρθουν όλα τα άλλα.Είναι ανησυχητικό οι αμερικανίδες καθηγήτριες του Γέιλ Τόνι Ντόρφμαν και Έλεν Μακ Λάφλιν να παρατηρούν ότι «τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μελετώνται σε όλα τα πανεπιστήμια, ωστόσο στην Ελλάδα η έρευνα υπολείπεται». Οι ξένοι διψούν για τον Πολιτισμό μας. Φαίνεται από το ότι σε όλο τον κόσμο και αυτό το καλοκαίρι παίζονται οι αρχαίοι τραγικοί και παρουσιάζονται τα έπη του Ομήρου. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία.-  

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αγιοκατατάξεις Εθνοϊερομαρτύρων

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS