Δεκτή η παραίτηση του Αχαΐας Αθανασίου

Δεκτή η παραίτηση του Αχαΐας Αθανασίου

Με συνοπτική διαδικασία τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συνεδρίαση τους της 11ης Οκτωβρίου 2022, αποδέχθηκαν την παραίτηση του Μητροπολίτου Αχαΐας Αθανασίου (Χατζόπουλου) από τη θέση του διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου διορίσθηκε νέος διευθυντής ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης. Στο σχετικό δελτίο Τύπου εγράφη ότι η ΔΙΣ «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες Της προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο για τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε αυτή τη νευραλγική θέση».  

Ο παραιτηθείς Μητροπολίτης Αχαΐας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Είναι πτυχιούχος των Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1984 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επιβλέποντα καθηγητή τον αείμνηστο Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware. Από το 1983 έως το 1994 εργάσθηκε ως επιμελητής χειρογράφων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Από το 1994 έως το 1997 δίδαξε στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Γενεύης και έως και εφέτος διδάσκει στη Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία. Το 2000 εξελέγη από την Ιεραρχία και χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Το 2007 η ΔΙΣ τον ανύψωσε, τιμής ένεκεν, σε Μητροπολίτη Αχαΐας.

Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Μητροπολίτης Αχαΐας το Γραφείο της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ευπρόσωπη παρουσία στις Βρυξέλλες. Με ενέργειές του αγοράσθηκε στην βελγική πρωτεύουσα αρχοντικό οίκημα, που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Έχει πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές  και τους ενημερώνει για τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σε  πνευματικά, πολιτισμικά και βιοηθικά ζητήματα. Για τον ίδιο σκοπό έχει επίσης συζητήσεις με αξιωματούχους των Βρυξελλών. 

Παράλληλα έχει συνεργασία με τις άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και ετεροδόξους που διαθέτουν ανάλογα γραφεία και έχουν τις ίδιες απόψεις, ώστε να υπάρχει κοινή  φωνή έναντι των ποικίλλων ισχυρών λόμπις, που επηρεάζουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δέχεται επίσης αντιπροσωπείες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τις οποίες ενημερώνει για το έργο της αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ των άλλων δέχθηκε τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και τους Μουφτήδες της περιοχής, στους οποίους ανέπτυξε τα ισχύοντα για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην ΕΕ. Ακόμη στην ιστοσελίδα του το Γραφείο  φιλοξενεί προσωπικότητες, που παρεμβαίνουν στα δρώμενα της Ευρώπης. 

Μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες ήταν το Συνέδριο, το οποίο οργάνωσε στην Αθήνα από τις 4 έως τις 6 Μαΐου 2003, με θέμα «Αρχές και αξίες για την οικοδόμηση της Ευρώπης». Στο συνέδριο ήσαν παρόντες ο Οικ. Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος,  ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος, αξιωματούχοι της Ε.Ε., εκπρόσωποι της τότε κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι χριστιανικών δογμάτων. Ο Μητροπολίτης Αχαΐας θα είναι πλέον στη διάθεση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.-  

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ