Σωτήρης Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά αν δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα -Μοναδική μας επιλογή η μάσκα

Σωτήρης Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά αν δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα -Μοναδική μας επιλογή η μάσκα

Εκτάκτως βρέθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στη ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, την ώρα που τα κρούσματα παρουσιάζουν εκθετική αύξηση στη χώρα μας.

Τον λόγο λοιπόν μετά τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, πήρε το απόγευμα της Τρίτης, ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Δεν έχω χαρτιά μπροστά μου. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μιλά η φωνή της συνείδησης» είπε ο λοιμωξιολόγος.

«Θέλω με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, με ήρεμη συνείδηση, να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες…» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Δεν είναι ευχάριστο να φοράνε μάσκα όλοι ή να φοράνε μάσκες τα μικρά παιδιά» συνέχισε ο λοιμωξιολόγος την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 1.259.

Σωτήρης Τσιόδρας: «Το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία»

Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως επιθυμία της επιτροπής είναι να αποφευχθεί το lockdown. «Το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία» είπε, αλλά τόνισε: «Σήμερα είδα με ενδιαφέρον να αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ακόμη κι αυτή την επιλογή αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι».

«Κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα ώστε να συνεχίζεται η κοινωνική ζωή και να αποφύγουμε το lockdown. Τονίζουμε όλα αυτά που γνωρίζετε αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του απέναντι» είπε ο λοιμωξιολόγος.

Συνέχισε, λέγοντας πως πιέζεται το σύστημα υγείας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

«Έχουμε μπροστά με έναν δύσκολο Δεκέμβριο. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές λοιμωξεις» συνέχισε. «Η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με την μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες» τόνισε ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σωτήρης Τσιόδρας: Τα πράγματα σήμερα είναι «σαφώς χειρότερα»

Ο λοιμωξιολόγος εκτιμά πως τα πράγματα σήμερα είναι «σαφώς χειρότερα. Το περιμέναμε, έτσι κινούνται οι πανδημίες όταν δεν υπάρχει ανοσία». Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως τόνισε πως κουράζει πλέον η λέξη ευθύνη: «Είναι η ώρα της συνείδησης να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν μετράνε τα δικά μου λόγια, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή. Αυτό που θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει ίσως και πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, μας είπε για την ελπίδα του ρώσικου εμβολίου. Υπάρχει ελπίδα, δοκιμάζονται καινούρια φάρμακα».

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε: «Δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας αλλά δεν μπορούμε να σταθμού αδιάφοροι μπροστά στη διασπορά του ιού». Όπως είπε «είμαστε εδώ παρακολουθούμε τον ιό, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερο περιορισμό, να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Σωτήρης Τσιόδρας: Μοναδική επιλογή μας είναι η μάσκα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε με έμφαση πως μοναδική μας επιλογή αυτή τη στιγμή είναι η μάσκα. «Στο καφέ, στο εστιατόριο δεν έχω πάει από το Φεβρουάριο, δεν έχω ζήσει αυτό που ζούσα πριν. Αν ήθελα να πάω, όταν θα του μιλούσα δεν θα έβγαζα τη μάσκα. Θα την έβγαζα μόνο για να φάω. Είναι η μοναδική επιλογή για να μην μεταφέρω τη νόσο» είπε φέροντας ως παράδειγμα των εαυτό του.

«Είναι αδύνατο να επενδύσουμε σε μεγαλύτερη άνεση στα Μέσα μεταφοράς, εμείς σαν επιστήμονες το λέμε συνέχεια. Φοράτε τη μάσκα σας, μην τη φοράτε με λάθος τρόπο ή κάτω από τη μύτη» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Λίγο πριν κλείσει την τοποθέτησή του, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στη σημασία της ιχνηλάτησης. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, όσο περισσότερους ανθρώπους βρίσκουμε στα νέα κρούσματα, τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να ελέγξουμε την επιδημία» είπε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS