Γενικός συναγερμός μετά τα 1.259 κρουσμάτα κοροναϊού - Στο «κόκκινο» Ιωάννινα και Σέρρες

Γενικός συναγερμός μετά τα 1.259 κρουσμάτα κοροναϊού - Στο «κόκκινο» Ιωάννινα και Σέρρες

Εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με το αρνητικό ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη να χτυπάει «καμπάνες» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 12 νέοι θάνατοι, ενώ 102 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από τα 1.259 κρούσματα, τα 1.193 είναι εγχώρια κρούσματα, τα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές (οι 51 προέρχονται από το ΚΥΤ Χίου).

Αναλυτικότερα:

-62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

-295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

-18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

-18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

-20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

-8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

-21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

-9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

-11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

-47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

-8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

-15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

-20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

-73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

-55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

-22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

-5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

-61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

-43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Δραματική έκκληση από Τσιόδρα

Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς έρχονται δυσκολότεροι μήνες μπροστά μας, απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παλέψουμε με τα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ – καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας- καθώς μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έστω και με δύσκολο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα και ένα γενικό lockdown που έχει ευρύτερες συνέπειες.

Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτήν την επιλογή, δηλαδή το γενικό απαγορευτικό, αν και «κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεκτά μέτρα». Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και την παραλλήλισε με τις θυσίες που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. «Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε» πρόσθεσε. Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες

Την δυσμενή μεταβολή του επιπέδου επιδημιολογικού συναγερμού για τις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίος Χαρδαλιάς.

Πλέον οι δύο περιφέρειες εισέρχονται από αύριο στο επίπεδο «4» (κόκκινο χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη, και τίθενται σε καθεστώς lockdown, με μέτρα ανάλογα αυτών που ισχύουν σε Κοζάνη και Καστοριά. Παράλληλα, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και οι ενότητες Νάξου και Ροδόπης, από το κίτρινο σε πορτοκαλί. Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».

Στο τραπέζι νέα μέτρα σε εστίαση και κυκλοφορία

Η δυσμενής επιδημιολογική εικόνα της χώρας φέρνει ολοένα και πιο κοντά τη λήψη νέων μέτρων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό για τον περιορισμό της διασποράς.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» δήλωσε σχετικά ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος τόνισε: «Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση».

Ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ

Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική για τον κορονοϊό βρίσκεται στο 58% συμπληρώνοντας:

«Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Έχουμε χρόνο μπροστά μας αλλά όσο προετοιμασμένο και αν είναι το σύστημα υγείας, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα της Πολιτείας το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ