Tρίτη δόση πριν το εξάμηνο: Πότε μπορεί να δοθεί η έγκριση - Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά

Tρίτη δόση πριν το εξάμηνο: Πότε μπορεί να δοθεί η έγκριση - Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά

Ανακοινώσεις ως προς αυτό αναμένονται ακόμη και σήμερα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

Εξελίξεις στο θέμα της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κοροναϊό ενδέχεται να υπάρξουν εντός της ημέρας, μετά την αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στην ανάγκη να πραγματοποιείται πριν το εξάμηνο προκειμένου να διατηρείται το υψηλό ποσοστό ανοσίας.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ειδικούς να γνωμοδοτήσουν επί του ζητήματος, ακόμα και να χορηγείται η αναμνηστική δόση στους 4 μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης.

Η επίσπευση της τρίτης δόσης θα επιφέρει αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δηλαδή, όπως συνέβη και με τους πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό τους αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, αντίστοιχη αλλαγή των όρων θα υπάρξει και για το πιστοποιητικό των πολιτών 18-59 ετών.

Σχετική συζήτηση θα γίνει και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 Δεκεμβρίου και λογικά με τον ερχομό του νέου έτους το ζήτημα θα έχει διευκρινιστεί.

Προς επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Παράθυρο για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν ήδη αφήσει “ορθάνοιχτο” τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όσο και η ίδια η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μετά τις έκδηλα “ανοιχτές” τοποθετήσεις εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, επί του θέματος της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μία πολύ εστιασμένη αναφορά της καθηγήτριας Παιδιατρικής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της επίσημης εβδομαδιαίας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, καθιστά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί στο ορατό μέλλον ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για πολίτες άλλων ηλικιακών ομάδων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, κατά τη διάρκεια της δικής της εισήγησης στην ενημέρωση, ότι είναι απολύτως ενδεικτικό το παράδειγμα των Τρικάλων, όπου, ενώ σημειώνεται ύφεση κατά 30% στη διασπορά της επιδημίας του νέου κοροναϊού, εμφανίζεται ταυτόχρονα μία μετακίνηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από την ηλικία των 38 ετών στην ηλικία των 43 ετών. Επίσης, σημειώνεται, την ίδια στιγμή, αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικιακές κατηγορίες των 50 – 65 ετών, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το… 25%, και χαρακτηριστική μείωση των κρουσμάτων στις ηλικιακές κατηγορίες των 75 ετών και άνω, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 40%.

Υπάρχουν δέκα Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας, στις οποίες παρατηρείται αυξημένη διασπορά του νέου κοροναϊού, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή κάτω από το 55% επί του γενικού πληθυσμού των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης (02.12.2021), η κ. Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με χρόνια νοσήματα.

Ο εμβολιασμός θα αρχίσει μόλις έρθουν στην Ελλάδα οι παρτίδες των εμβολίων, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έδωσε ο EMA, και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη άνοιξαν άλλα 60.000 σλοτς στο Πρόγραμμα Ελευθερία για ραντεβού αυτή την Κυριακή (5/12), μετά από αναφορές πως δεν υπήρχαν αρκετές διαθέσιμες ώρες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS