Θεοδωρίδου για τρίτη δόση εμβολίου: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και υγειονομικούς

Θεοδωρίδου για τρίτη δόση εμβολίου: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και υγειονομικούς

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κοροναϊό, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί, η πλατφόρμα της τρίτης δόσης εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών κα για τους υγειονομικούς θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση της εμβολιαστικής απόκρισης που υπάρχει όταν παρέρχεται ένα διάστημα 6-8 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, η κ.Θεοδωρίδου έκανε αναφορά σε διεθνείς μελέτες που δεν συστήνουν τη χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Μειώνεται η απόκριση των εμβολίων όσο περνάει ο καιρός

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία είπε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα, τονίζοντας την αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, όσο περνάει ο καιρός μειώνεται η ανοσιακή απόκριση των εμβολίων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων. Με βάση τη μείωση αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο προβληματισμός για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στην επιστημονική κοινότητα, με τους γιατρούς να στρέφονται στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για την άμεση χορήγηση του εμβολίου, όπως ανέφερε στη συνέχεια.

Οι ειδικές κατηγορίες είναι: Ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με μειωμένα αντισώματα και τα άτομα που εκτίθενται συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό περισσότερο στον ιό. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης αρχικά στους ανοσοκατασταλμένους, και στη συνέχεια στους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών αποτυπώνονται και στα επιδημιολογικά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ. Οι 60 έως 79 ετών νοσηλεύονται κατά μεγάλο ποσοστό στις ΜΕΘ. Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε φαίνεται πως η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση. Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα σε διεθνείς μελέτες που δεν συστήνουν τη χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εάν οι εμβολιασμοί είχανε φτάσει στο 80%, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως σε αυτήν την περίπτωση πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά, ωστόσο ενισχυτική δόση θα χρειαζόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Θεμιστοκλέους: Τα στοιχεία των εμβολιασμών στη χώρα

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας πως συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.

Στη συνέχεια, τόνισε πως σχεδόν 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως η πλειοψηφία αφορά σε νέους ανθρώπους. Σε σχέση με την τρίτη δόση εμβολίου, ο κ.Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, ενημερώνοντας αμέσως μετά πως από τις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου από τους υγειονομικούς, τους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Δείτε την ενημέρωση όπως πραγματοποιήθηκε

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS