Το πρώτο Σαββατοκύριακο ελευθερίας - Στον δρόμο για την κανονικότητα η χώρα - Ποιες απαγορεύσεις παραμένουν

Το πρώτο Σαββατοκύριακο ελευθερίας - Στον δρόμο για την κανονικότητα η χώρα - Ποιες απαγορεύσεις παραμένουν

Επίσημα βγήκε την Παρασκευή από το σκληρό lockdown  η χώρα με την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα να πλησιάζει μέρα με τη μέρα.

Όσο το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με ταχείς ρυθμούς η Ελλάδα θα μπαίνει στους κανονικούς της ρυθμούς οδεύοντας σε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι.

Η αρχή έγινε με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ παράλληλα παρελθόν αποτελεί η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων αλλά και το sms στο λιανεμπόριο. Ωστόσο οι φόβοι των ειδικών δεν εξατμίστηκαν καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η απελεύθερωση να οδηγήσει σε νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως ο κοροναϊός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας, γεγονός που αποδεικνύουν και τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, αφού μπορεί οι 2.188 μολύνσεις που ανακοίνωσε σήμερα η χώρα μας να είναι μακριά το «ψυχολογικό όριο» των 3.000, ωστόσο δείχνουν ότι ο φονικός ιός «κυκλοφορεί» ακόμα στους δρόμους της Ελλάδας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως «η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν».

Ωστόσο η κόπωση των πολιτών από το πολύμηνο lockdown, η καλύτερη εικόνα του ΕΣΥ και η ικανοποίηση για την πορεία της Επιχείρησης Ελευθερία έδωσαν το πράσινο φως για σημαντική ανάκτηση των ελευθεριών μας.

Έτσι από την Παρασκευή επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, όσοι κυκλοφορούν δεν χρειάζεται να στέλνουν SMS στο 13033, ενώ η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα γίνεται χωρίς ραντεβού. Παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε εφαρμογή από τις 00:30 και όχι από τις 23:00 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, άνοιξαν τα καζίνο, τα γραφεία συνοικεσίων και τα μουσεία.

Όλα τα παραπάνω δίνουν έναν αέρα κανονικότητας στη ζωή μας. Ωστόσο δεν έχουν αρθεί όλες οι απαγορεύεσεις.

Για ποιους λόγους μπορούμε να κυκλοφορούμε μετά τις 00:30

Μετά τις 00:30, όπου ισχύει ακόη η απαγόρευση κυκλοφορίας, μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μόνο για τρεις λόγους:

Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε το επίσημο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές λόγω του lockdown.

«Όπως είχα δεσμευθεί από την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνουμε έναν πλήρη πίνακα ενάρξεως των δραστηριοτήτων που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία τους, ώστε όλες οι επιχειρήσεις να έχουν το χρονοδιάγραμμα και τη δυνατότητα να προσαρμοστούν και να ξεκινήσουν όπως πρέπει», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

24 Μαΐου

ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

31 Μαΐου

Γυμναστήρια / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests/ εργαζόμενους

Υπηρεσίες ευεξίας / Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής

Catering, χώροι δεξιώσεων κλπ / Σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης

7 Ιουνίου

Οίκοι Ανοχής / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020

Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο

Εστίαση / Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70 % της δυναμικότητας

Λούνα παρκ– εμποροπανηγύρεις κλπ / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

Παιδότοποι /Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο

1η Σεπτεμβρίου

Εμπορικές Εκθέσεις /Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ