«Συναγερμός» για τη μετάλλαξη Mu στη χώρα - Πρωτοεμφανίστηκε την 1η Ιουλίου

«Συναγερμός» για τη μετάλλαξη Mu στη χώρα - Πρωτοεμφανίστηκε την 1η Ιουλίου

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Μu. Τα έξι πρώτα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα, έθεσαν σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μετάλλαξη δε δείχνει ικανή να επικρατήσει απέναντι της Δέλτα.

Υπό έρευνα η μετάλλαξη 

Η νέα μετάλλαξη βρίσκεται υπό έρευνα για να εξακριβωθεί η ταχύτητα μετάδοσης αλλά και η συμπτωματολογία της. Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο μελετούν τη νέα αυτή μετάλλαξη κυρίως για να εξακριβωθεί σε πιο βαθμό αντιμετωπίζεται με επιτυχία από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο εμβολιασμός και τα μέτρα αυτοπροστασίας συνεχίζουν να αποτελούν τα μοναδικά όπλα που διαθέτουμε απέναντι στην πανδημία.

 

Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη καταγράφηκε πρώτη φορά 1η Ιουλίου

Από την πλευρά του, o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε, με ανάρτησή του στο Facebook, ότι η μετάλλαξη Mu καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου σε αναφορές του ΕΟΔΥ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορoναϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική». «Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621, που πλέον είναι γνωστό ως Mu στην Ελλάδα, είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/3-21/6.

Στη χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μu, απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ, καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα.

 

Σε κόκκινο συναγερμό η χώρα

Σε lockdown μπαίνουν από σήμερα και για μια εβδομάδα η Ηλεία, η Αχαΐα και η Ικαρία, ενώ παρατείνεται η καραντίνα μέχρι τις 10 Σεπτέμβριου στη Μεσσηνία και στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς τα ενεργά κρούσματα σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση.

Στην Ηλεία, ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 8,27 %, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη είναι μόλις στο 41,9%. Στην Αχαΐα, ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4%, ενώ έχουν εμβολιαστεί σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του νομού. Ανησυχητική είναι η εικόνα και στην Ικαρία, με τον βαθμό θετικότητας στο 7,67% ενώ μόνο το 53,4 % των κατοίκων του νησιού έχει εμβολιαστεί.

 

Kυρώσεις για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς

Το υγειονομικό προσωπικό, που θα εμβολιαστεί, θα ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΥ δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο παρουσίασης τροπολογίας του με μέτρα αντιμετώπισης ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων ανεμβολίαστου προσωπικού.

Έως τώρα, η κατεύθυνση ήταν ότι οι ανεμβολίαστοι θα επέστρεφαν στην εργασία τους 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους είπε ο κ. Πλεύρης. Σημείωσε ωστόσο ότι, επειδή είχε δοθεί η δυνατότητα σε όσους, έως την 31/8 έκαναν το 1ο εμβόλιο, να παρέμεναν στο σύστημα (υγείας), ανακοίνωσε ότι θα έρθει τροπολογία την άλλη εβδομάδα που θα δίδει τη δυνατότητα και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, με το που κάνουν το 1ο εμβόλιο, να μπορέσουν να μπουν στο σύστημα, ενώ είπε ότι τα πρώτα στοιχεία από την 1η και 2α Σεπτεμβρίου, δείχνουν ότι υπάρχουν δηλώσεις για εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι όπως στο ΕΣΥ, αντιστοίχως και οι ιδιώτες ιατροί που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ εξετάζεται το ποιες (άλλες) συνέπειες θα υπάρχουν σε ιδιώτες γιατρούς που δεν εμβολιάζονται: Δεν μπορεί ένας ανεμβολίαστος γιατρός να χειρουργεί ή να βλέπει ασθενή, είπε ο υπουργός Υγείας.

 

Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 διασωληνωμένους 

Την ίδια ώρα, συντριπτικά είναι τα ποσοστά των ανεμβολίαστων ασθενών με κοροναϊό στις ΜΕΘ της χώρας, με τον ΕΟΔΥ να ενημερώνει πως αποτελούν το 90,1% του συνόλου των βαριά νοσούντων.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 364 διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, 328 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι (ποσοστό 90,11%) και 36 πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 9,89%).

Το ποσοστό αυτό φαίνεται πως παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, αφού τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ αντιπροσώπευαν το 91,42% και οι πλήρως εμβολιασμένοι το 8,58%.

Πέντε ανεμβολίαστοι βουλευτές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα, πέντε βουλευτές δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ενώ ο εμβολιασμός στο προσωπικό της Βουλής φτάνει στο 90%. Μέχρι σήμερα 6.412 υγειονομικοί έχουν βγει σε αναστολή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS