Πλαστά διπλώματα: Πώς στήθηκε το κόλπο με τους «κοριούς» των υποψήφιων πιλότων

Πλαστά διπλώματα: Πώς στήθηκε το κόλπο με τους «κοριούς» των υποψήφιων πιλότων

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρεις Έλληνες 70, 43 και 69 ετών, που θεωρούνται μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και δύο υποψήφιοι πιλότοι ηλικίας 28 και 42 ετών

Εκπαιδευτές τοποθετούσαν μικροκάμερες και ακουστικά σε υποψήφιους πιλότους δίνοντάς τους τις απαντήσεις για να περάσουν τις εξετάσεις για δίπλωμα έναντι αμοιβής. Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα.

Ο Βαγγέλης Γκούμας κατέγραψε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star αποκλειστικές εικόνες από την αίθουσα όπου οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους εξεταζόμενους πιλότους.

Οι προσεκτικά κρυμμένες κάμερες

Ο κ. Αλέξανδρος Τσακτάνης, διευθύνων σύμβουλος της Global Aviation ήταν αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψης και περιγράφει πώς η Αστυνομία έπιασε στα πράσα τους δύο υποψήφιους πιλότους άλλων αεροπορικών σχολών, οι οποίοι με κρυφές κάμερες και ακουστικά απαντούσαν στις θεωρητικές ερωτήσεις των εξετάσεων για να πάρουν πτυχίο πιλότου.

Η σύλληψη έγινε σε ζωντανή σύνδεση με την αυστριακή υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που έστελνε εκείνη την ώρα τις ερωτήσεις στους υπολογιστές των υποψηφίων και επιτηρούσε από τις κάμερες ασφαλείας τη διαδικασία.

Με τις κρυφές κάμερες προσεκτικά κρυμμένες στα πουκάμισα και τα σακάκια τους, οι υποψήφιοι έδειχναν τα θέματα σε τρεις εκπαιδευτές πιλότους που ήταν στο κόλπο. Στη συνέχεια άκουγαν τις σωστές απαντήσεις μέσω μικροσκοπικών ακουστικών που είχαν στα αυτιά τους.

Μάλιστα οι αστυνομικοί αφαίρεσαν τα ακουστικά από τους συλληφθέντες χρησιμοποιώντας... μαγνήτες.

«Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια. Το να περνάς τις εξετάσεις ως χειριστής αεροσκάφους και να είσαι πιστοποιημένος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση» λέει στην κάμερα του Star ο κ. Τζωρτζ Χιωτάκης, εκπαιδευτής πιλότων Πολιτικής Αεροπορίας.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρεις Έλληνες 70, 43 και 69 ετών, που θεωρούνται μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και δύο υποψήφιοι πιλότοι ηλικίας 28 και 42 ετών. 

Σε βάρος τους, καθώς σε βάρος 16 ακόμα ατόμων, υποψήφιων χειριστών αεροσκαφών, σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση-  εγκληματική οργάνωση – συμμορία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.

Η συμμορία δρούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023. Οι εξεταζόμενοι, ήταν κατά βάση σπουδαστές Σχολών Πιλότων, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες τους, είτε δεν ήθελαν να μελετήσουν τη θεωρητική ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Η δε ταρίφα για να περάσουν στις εξετάσεις ήταν τα 7.800 ευρώ.

Τι έλεγε στους πελάτες ο 70χρονος «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 70χρονος εγκέφαλος της οργάνωσης εγγυόταν στους «πελάτες» ότι η μέθοδος που χρησιμοποιούσε θα είχε σίγουρα αποτελέσματα. Οι υποψήφιοι πιλότοι ενημερώνονταν τηλεφωνικά για τη διαδικασία και αφού προμηθεύονταν τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό, προχωρούσαν σε πρόβα για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.

Με την κρυμμένη μικροκάμερα έδιναν εικόνα από το τάμπλετ της εξέτασης και ο 70χρονος τους υπαγόρευε τις απαντήσεις. Το μέσο κόστος για τη συγκεκριμένη διαδικασία έφτανε τις 7.800 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι πιλότοι που είχαν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, μπορούσαν πληρώνοντας 25.000 ευρώ, να αποκτήσουν την άδεια ακόμα και δίνοντας λάθος απαντήσεις στην εξέταση. Με άγνωστο τρόπο, ο 70χρονος με τους δύο συνεργούς του, είχε βρει τρόπο να παρακάμπτει το σύστημα της ηλεκτρονικής εξέτασης και τους επιτηρητές δίνοντας στους «πελάτες» του το απαραίτητο ποσοστό επιτυχίας του 75%, το οποίο τους επέτρεπε να προχωρήσουν στην πρακτική εξέταση.

Το... dress code των υποψηφίων και το λεξιλόγιο της συμμορίας

Ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, ενώ τους υποδείκνυε είδη ρουχισμού που έπρεπε να φορούν ώστε να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές. Ακολούθως, κατά την ημέρα της θεωρητικής εξέτασης, ο ίδιος κατεύθυνε τον εξεταζόμενο ως προς το σημείο που έπρεπε να σταθεί και του υπαγόρευε τις σωστές απαντήσεις.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις, όπως «τηλεβοήθεια», για να περιγραφεί η παράτυπη διαδικασία, «μπιλάκι» για να περιγραφεί το ακουστικό τύπου ψείρας και «μηχανήματα» ή «πράγματα» για να περιγραφούν οι οπτικοακουστικές συσκευές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ