Ναυάγιο στην Πύλο: Στον εισαγγελέα οι 9 διακινητές - Στη Μαλακάσα μεταφέρονται οι διασωθέντες - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Ναυάγιο στην Πύλο: Στον εισαγγελέα οι 9 διακινητές - Στη Μαλακάσα μεταφέρονται οι διασωθέντες - Αγωνία για τους αγνοούμενους


Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου εξελίσσεται το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν καθώς, τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχει βρεθεί ούτε ένας, με τους άνδρες του Λιμενικού να ανασύρουν από τη θάλασσα μόνο πτώματα. Παράλληλα, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, με μαρτυρίες επιζώντων να κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε – μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες που βρισκόταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Οι συλληφθέντες

Μετά από μια μακρά προανακριτική διαδικασία το Λιμενικό προχώρησε στις συλλήψεις 9 ατόμων που φέρεται να είναι διακινητές, μέλη παράνομου δουλεμπορικού κυκλώματος, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Αυτοί που τους υπέδειξαν ως διακινητές ήταν πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως έγινε γνωστό είναι όλοι αιγυπτιακής καταγωγής. Κάτι που φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός που προέκυψε από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι το σκάφος δεν είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, αλλά από την Αίγυπτο. Απέπλευσε άδειο, η Λιβύη ήταν ενδιάμεσο σταθμός όπου επιβιβάστηκαν όλοι οι μετανάστες για να πάνε στην Ιταλία.

Οι 9 συλληφθέντες, που αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, εξήλθαν στις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης (17/6) από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος, είναι από 20 έως 40 ετών.

Στόχος των αρχών είναι να επισπεύσουν τη διαδικασία των ανακρίσεων έτσι ώστε να καταφέρουν να εντοπίσουν ποιοι από τους 104 που έχουν διασωθεί είναι πιθανό να εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης. Αυτό γιατί θέλουν να έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα, πριν αρχίσει η μεταφορά των μεταναστών στη δομή της Μαλακάσας, όπου και θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εισαγγελέας ζήτησε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να παραμείνουν στην Καλαμάτα και να μην οδηγηθούν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στην δομή της Μαλακάσας, για να βρίσκονται στη διάθεση της δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Κατά πληροφορίες, ο καπετάνιος του αλιευτικού πνίγηκε.

«Οι διακινητές εκβίαζαν με νερό τους μετανάστες»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πληροφορίες θέλουν το κύκλωμα διακίνησης να είχε σελίδα στο facebook όπου εκεί είχαν αποτανθεί οι απελπισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες αναζητώντας τη δική τους «γη της επαγγελίας» στην Ευρώπη και μάλιστα η ταρίφα ήταν από 4 έως 6.000 δολάρια για το κεφάλι.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για εκβιασμό των μεταναστών από τους διακινητές με το νερό καθώς, σε περίπτωση που δεν κάθονταν ήσυχοι ή δημιουργούσαν κάποια αναστάτωση, δεν τους έδιναν νερό εκβιάζοντάς τους κατά αυτόν τον τρόπο με τη στέρηση του πολυτιμότερου αγαθού.

Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο

Σήμερα το πρωί μετά τις 08:00 πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από το δήμο λεωφορεία, τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου στη δομή της Μαλακάσας.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης, και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Μαρτυρίες επιζώντων κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες (κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά), που βρίσκονταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Την ίδια ώρα σβήνουν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από τη συνεχιζόμενη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνδρες (ανάμεσά τους και ανήλικοι), ενώ γίνεται λόγος για 568 αγνοούμενους. Οι εκτιμήσεις για 568 αγνοούμενους προκύπτουν από τις καταθέσεις των διασωθέντων και τις διασταυρώσεις των Αρχών με τις μαρτυρίες των εννέα συλληφθέντων δουλέμπορων.

Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι να επιβεβαιωθεί -κατά το δυνατόν, βάσει των συνθηκών- ο τελικός αριθμός των επιβαινόντων στο σκάφος.

Στην Αθήνα οι 78 σοροί

Σε ειδικό χώρο, στο Σχιστό μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο οι 78 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου. Ιατροδικαστές από Αθήνα και Πειραιά θα διενεργήσουν νεκροψία – νεκροτομή στις σορούς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ