Τραγωδία στην Πύλο: 78 οι νεκροί μετανάστες - Από τη Λιβύη ερχόταν το σκάφος με πάνω από 600 μετανάστες

Τραγωδία στην Πύλο: 78 οι νεκροί μετανάστες - Από τη Λιβύη ερχόταν το σκάφος με πάνω από 600 μετανάστες

Στους 78 ανέρχονται οι νεκροί μετανάστες στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 104 άτομα, ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το Λιμενικό και τη Frontex, πάνω από 600 άτομα επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό που ναυάγησε. Όλοι οι επιβαίνοντες που έχουν διασωθεί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, εκεί όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονταν στο αλιευτικό δημιουργεί φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.

Στο σημείο των ερευνών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Σημειώνεται ότι τους 104 διασωθέντες περισυνέλεξε το πλήρωμα της θαλαμηγού Mayan Queen IV, που έπλεε κοντά στο σημείο της τραγωδίας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη θαλαμηγός είχε απασχολήσει ξανά την ελληνική επικαιρότητα τον Αύγουστο του 2018 όταν μέσα σε αυτήν είχε βάλει τέλος στη ζωή της η 20χρονη influencer Σίνεντ Μακναμάρα.

Το αρχικό «SOS» για το ναυάγιο

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι από τη Frontex, αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητάει βοήθεια. Σημειώνεται πως το αρχικό «SOS» για το ναυάγιο το εξέπεμψε η ΜΚΟ Alarm Phone, κάνοντας λόγο για 72 επιβαίνοντες στο σκάφος.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, σε νέα ειδοποίηση από τη ΜΚΟ, γινόταν αναφορά για 750 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος με περιπολικό σκάφος, αλλά και ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων, κατ' επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική. Χθες το απόγευμα φορτηγό-πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία.

Κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων, κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Reuters: Το σκάφος κατευθυνόταν προς την Ιταλία

Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου έχει ήδη αρχίσει να γίνεται μεγάλο θέμα στα διεθνή δίκτυα. Όπως μεταδίδει το Reuters, το Λιμενικό ανέφερε ότι το σκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα αργά την Τρίτη από αεροσκάφος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Frontex και δύο κοντινά σκάφη, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου, στη Νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους πρόσφεραν οι ελληνικές αρχές αργά το βράδυ της Τρίτης, και λίγες ώρες αργότερα το σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης (13/6) το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.

Η αρχική επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο Frontex και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής, αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ., επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και αμέσως ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του παράκτιου περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα, στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ