Δημήτρης Λιγνάδης: Αντιδράσεις για την αποφυλάκισή του - «Νομικά οξύμωρο να μην δίνεται ελαφρυντικό και να δίνεται αναστέλλουσα μορφή στην έφεση»

Δημήτρης Λιγνάδης: Αντιδράσεις για την αποφυλάκισή του - «Νομικά οξύμωρο να μην δίνεται ελαφρυντικό και να δίνεται αναστέλλουσα μορφή στην έφεση»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας, και ο Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και για το revenge porn.

Ο κ. Γλύκας μίλησε αρχικά για το revenge porn και το πρόσφατο περιστατικό εκδικητικής πορνογραφίας που συνέβη, συμβουλεύοντας τα θύματα για το πώς θα πρέπει να κινηθουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

«Αυτό που πρέπει να κάνει είναι η καλώς εννοούμενη επικοινωνία με εκείνον που θα θελήσει να γνωστοποιήσει κάτι. Από εκεί και πέρα εφόσον και ο άλλος δεν καταλαβαίνει, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μία υπηρεσία που ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Θα πρέπει να καταστεί σαφές σε κάθε έναν απ΄τους επίδοξους διαδώτες ότι οι ποινές είναι πάρα πολύ αυστηρές, άλλαξε το νομικό πλαίσιο και προβλέπεται και ποινή κάθειρξης μέχρι 8 έτη, και μάλιστα με δυνατότητα έκτισης, καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος αυτού είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης έφεσης. Είναι σημαντικό που αποτυπώνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι είναι κακούργημα», ανέφερε αρχικά.

«Τα θύματα φοβούνται πολύ να το καταγγείλουν γιατί φοβούνται τον διασυρμό. Έχω περιπτώσεις που φοβούνται να το καταγγείλουν. Η παράκληση και η έκκληση είναι να το καταγγείλουν ξεκάθαρα. Καλό θα είναι να το αποφεύγει κανείς», συμπλήρωσε ο κ. Γλύκας.

«Μία από τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος, εντοπίζει τον ένοχο μέσω του IP και της διεύθυνσης και έπειτα συλλαμβάνεται. Είναι «ιδιαίτερο» έγκλημα και γι’ αυτό έχει και 8 χρόνια φυλάκισης, και δίδεται άμεσα εντολή από την υπηρεσία για άμεση σύλληψη. Είναι αυτό που λέμε «Α’ προτεραιότητα». Όποιος ανεβάζει βίντεο με πρώην σύντροφό του για εκδίκηση παίρνει από την Αστυνομία Α’ προτεραιότητα», σχολίασε ο Σταύρος Μπαλάσκας.

«Στον Εισαγγελέα υπηρεσίας παραδίδουν μία εντολή και αμέσως γίνεται κλήση του θύτη, και ενημερώνεται για το τι μέλλει γενέσθαι», πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο η αποφυλάκιση Λιγνάδη

Τις πρώτες τους δηλώσεις μετά την αποφυλάκισή του έκανε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, τονίζοντας ότι δεν πίστευα ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα παρασυρθεί και δεν παρασύρθηκε όπως ίσως να συνέβη με ένα μεγάλος μέρος της κοινωνίας, ήταν οι πρώτες κουβέντες του Δημήτρη Λιγνάδη μετά την έξοδό του από τις φυλακές Κορυδαλλού το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους αφού κατέβαλε την εγγύηση των 30.000 ευρώ. Ήταν λίγο μετά τις 14:00 και αφού είχε γίνει γνωστή η παρέμβαση της εισαγγελίας Εφετών που θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση για την αποφυλάκισή του, όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο κ. Γλύκας τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη. «Όσον αφορά στο ανασταλτικό αποτέλεσμα στην Έφεση. Δεν θα κρίνω εγώ την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, δεν είναι και δική μου υπόθεση. Το κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσο οι δικαστές έκριναν εν μία προϋπόθεση στο άρθρο 497 παράγραφος 8. Όχι τις 7 προηγούμενες προϋποθέσεις, αλλά για το εάν, με βάση την κρίση των δικαστών, είναι πιθανό να τελέσει νέα αδικήματα».

«Είναι προβληματικό ότι ναι μεν κρίνει ότι είναι ένοχος και δεν του αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό, και την ίδια στιγμή να κρίνει ότι αυτό που έχει κάνει, το έχει κάνει σε βάθος χρόνου – άρα δεν του επιτρέπεται να έχει ελαφρυντικό του συννόμου βίου, να μην έχει συμμορφωθεί μετά από 15-16 μήνες στη φυλακή ως ένας άνθρωπος που μετάνιωσε, και έπειτα να έρχεται ο ένας δικαστής και να δίνει αναστέλλουσα μορφή στην έφεση. Έχει το δικαίωμα, είναι θέμα κρίσης, γιατί το 3-4 έγινε 4-3. Νομικά οξύμωρο αυτός που έχει πει να μην δοθεί κανένα ελαφρυντικό, να δίνει αναστέλλουσα μορφή στην έφεση», είπε χαρακτηριστικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ