Δίκη για βιτριόλι: Το συγκλονιστικό μήνυμα που έστειλε η Ιωάννα Παλιοσπύρου μαζί με τις φίλες της μετά τη δικαίωσή της

Δίκη για βιτριόλι: Το συγκλονιστικό μήνυμα που έστειλε η Ιωάννα Παλιοσπύρου μαζί με τις φίλες της μετά τη δικαίωσή της

«Ελπίζω όλες οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας να βρουν στο πρόσωπό του τη δύναμη και την ελπίδα, ώστε να μην φοβούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί και να τον βοηθήσω».

Με αυτό το συγκινητικό μήνυμα η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η γυναίκα που τον Μάιο του 2020 σε μια ανύποπτη στιγμή είδε να αλλάζει η ζωή της με τον πιο φρικτό τρόπο εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον της η 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα με βιτριόλι, αποχώρησε από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Μια ετυμηγορία που αποτελεί δικαίωση για μια γυναίκα η οποία καταδικάστηκε από την Κακαράντζουλα να ανεβαίνει για την υπόλοιπη ζωή της έναν Γολγοθά...

Η Ιωάννα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη δικαιοσύνη, την αστυνομία, τους νομικούς της παραστάτες, τους γιατρούς της, τους δημοσιογράφους και τον κόσμο που της έχει συμπαρασταθεί στον προσωπικό της Γολγοθά.

Γύρω της είχε στενές φίλες της, οι οποίες φορούσαν λευκές μάσκες ως ένδειξη συμπαράστασης. Στο άκουσμα της απόφασης την αγκάλιασαν την Ιωάννα, ξεσπώντας σε δάκρυα και μοίρασαν βραχιολάκια που έγραφαν στα αγγλικά τη φράση «είμαι δυνατή». Η ίδια επέλεξε να φορέσει μία μπλούζα που έγραφε «Θα σε κάνω να είσαι περήφανη για μένα».

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου και έτσι τώρα βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ στην αποκατάσταση της υγείας μου». Αυτή πλέον είναι η προτεραιότητα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, όπως η ίδια δήλωσε μετά την καταδίκη της 36χρονης σε 15 χρόνια κάθειρξη, τη μέγιστη ποινή που μπορούσε να επιβάλει το δικαστήριο.

Δικαστές και ένορκοι, μετά από τρεις ώρες διάσκεψη, κατέληξαν ομόφωνα στην ετυμηγορία τους. Η 36χρονη κηρύχθηκε ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, που είχε ζητήσει. Επιπλέον, της επιβλήθηκε φυλάκιση 3 μηνών για το αδίκημα της απείθειας.

Πώς αντέδρασε η 36χρονη στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας

Η 36χρονη παρέμεινε ανέκφραστη και ατάραχη καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης, ακόμα και όταν άκουσε ότι δεν της αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ο εισαγγελέας μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν καταπέλτης. Ζήτησε να μην δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που προτίθεται να ασκήσει η 36χρονη, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δράσης της κατηγορούμενης και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισης της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με τον 40χρονο, φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα», είπε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης στην τελευταία τοποθέτησή του από έδρας.

Λίγο πριν, είχε επιμείνει ότι η 36χρονη ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιατί δεν ζήτησε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας

Η 36χρονη δεν ζήτησε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ο συνήγορος υπεράσπισης Σάκης Κεχαγιόγλου είπε ότι αν και η εντολέας του ζήτησε συγγνώμη από το θύμα, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να αναγνωριστεί από το δικαστήριο αυτό το ελαφρυντικό, ούτε εκείνο της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Τι θα μπορούσε να κάνει; Να βοηθήσει οικονομικά για την αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας. Προέρχεται όμως από φτωχή οικογένεια, που δεν διαθέτει χρήματα.

Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η κατηγορούμενη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της», σημείωσε στην αγόρευσή του ο γνωστός ποινικολόγος.

Παρότι η ποινή των 15 ετών κάθειρξη που επιβλήθηκε στην κατηγορούμενη είναι το «ταβάνι» για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ο χρόνος που θα παραμείνει η 36χρονη στη φυλακή είναι πολύ μικρότερος.

Όπως εκτίμησε σε δηλώσεις του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Απόστολος Λύτρας, η δράστις, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή καλή διαγωγή και μεροκάματα μέσα στη φυλακή, θα μπορούσε να αποφυλακιστεί σε περίπου πεντέμισι χρόνια.

Ωστόσο, χαρακτήρισε «επιτυχία» την απόφαση του δικαστηρίου. Ο έτερος συνήγορος πολιτικής αγωγής Νίκος Αλεξανδρής έκανε λόγο για μία σημαντική απόφαση που δημιουργεί νομολογία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS