Nέα Μercedes GLB 180 ... ιδανική λύση [test]

Nέα Μercedes GLB 180 ... ιδανική λύση [test]

Η πλέον προσιτή έκδοση της  νέας σειράς των GLB, με τους 136 ίππους, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ακριβότερες εκδόσεις, εκτός ίσως της διαφοράς ιπποδύναμης ,η οποία όμως δεν γίνεται εύκολα αισθητή, τουλάχιστον σε σχέση με την GLB 200, αλλά της προσφέρει το πλεονέκτημά μιας πολύ καλής σχέσης τιμής/αξίας.

ΜΕΤΑΞΥ GLA  KAI GLC

Η νέα GLB βρίσκει την    θέση της,  μεταξύ των GLA και GLC  ,με ελάχιστα μάλιστα μικρότερο συνολικό μήκος από την δεύτερη  ,και ουσιαστικά ήρθε να συμπληρώσει το ευδιάκριτο κενό ανάμεσα στα δύο μοντέλα, κερδίζοντας εκείνους που έψαχναν για κάτι ενδιάμεσο.

Με προσιτούς  κινητήρες ,προσεγμένες αναλογίες , κοντούς προβόλους, σχεδίαση που παραπέμπει σε εκτός δρόμου οδήγηση, προαιρετικό σύστημα τετρακίνησης 4MATIC και ειδικό φωτισμό  offroad που διευκολύνει τον εντοπισμό εμποδίων μπροστά από το αυτοκίνητο με χαμηλές ταχύτητες. Αυτή είναι η νέα GLB, ένα πολυχρηστικό SUV.

19C0855 011

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΘΕΣΕΙΣ

Στην καθημερινότητα όμως, είναι ένα ευρύχωρο οικογενειακό αυτοκίνητο. Είναι η πρώτη Mercedes-Benz αυτής της κατηγορίας που διατίθεται σαν αμάξωμα και κατ’ επιλογή φυσικά  με επτά θέσεις. Τα δύο καθίσματα στην τρίτη σειρά καθισμάτων είναι κατάλληλα για άτομα ύψους έως 1,68 μ. Με ισχυρούς τετρακύλινδρους κινητήρες, σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης , το σύστημα infotainment MBUX με διαισθητικό χειρισμό, καθώς και το  πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ανέσεων ENERGIZING Comfort, το νέο μέλος της οικογένειας (μήκος/πλάτος/ύψος: 4634/1834/1658mm) έχει όλα τα πλεονεκτήματα να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό της κατηγορίας της.

Κάθε τρίτο τουλάχιστον αυτοκίνητο Mercedes-Benz που πωλείται σήμερα είναι SUV και κάθε τέταρτο ανήκει στην compact κατηγορία. Έτσι, ένα compact SUV όπως η GLB αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμότων δύο πιο καλοπουλημένων κατηγοριών.

ΑΝΕΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

Με 2829 χιλιοστά, το μεταξόνιο της GLB είναι δέκα εκατοστά μακρύτερο σε σύγκριση με τη νέα B Class, γεγονός καθοριστικό για την αίσθηση ευρυχωρίας, ιδίως σε συνδυασμό με το λειτουργικό πίσω μέρος καμπίνας. Το εσωτερικό ύψος στην πρώτη σειρά καθισμάτων είναι 1069 χιλιοστά, από τα μεγαλύτερα σε αυτή την κατηγορία. Με 967 χιλιοστά, ο ωφέλιμος χώρος ποδιών στα πίσω καθίσματα του πενταθέσιου μοντέλου εξασφαλίζει ιδιαίτερη άνεση.

ΣΑΝ ΣΤΕΙΣΟΝ ΒΑΓΚΟΝ

Η χωρητικότητα των 570 έως 1805 λίτρων του χώρου φόρτωσης (στοιχεία για το πενταθέσιο μοντέλο) είναι αντίστοιχη ενός μοντέλου στέισον-βάγκον. Η πλάτη των εμπρός καθισμάτων ρυθμίζεται σε διάφορες βαθμίδες (βασικός εξοπλισμός) ενώ η δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορεί κατ' επιλογή να μετακινείται κατά μήκος. Με αυτόν τον τρόπο, ο χώρος φόρτωσης μπορεί να μεγαλώνει κατά έως 190 λίτρα και να αξιοποιείται με διάφορους τρόπους.

19C0855 010

ΠΛΗΡΗΣ ΣΕΙΡΑ ΜΟΝΤΕΛΩΝ

Με τη νέα GLB, η Mercedes-Benz διαθέτει πλέον πολλά νέα  μοντέλα διευκολύνοντας τις επιλογές του αγοραστή: την A-Class, την A-Class Saloon και την A-Class Saloon με μακρύ μεταξόνιο (διαθέσιμη μόνο στην Κίνα), την B-Class, τη CLA Coupe, τη CLA Shooting Brake και την GLA. Το 2018, περισσότεροι από 609.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο προτίμησαν  ένα από τα παραπάνω compact μοντέλα. Από το 1997, όταν λανσαρίστηκε η A-Class, η Mercedes-Benz έχει πωλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 7 εκατομμύρια αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας.

ΤΡΙΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

Η GLB είναι το πρώτο compact μοντέλο της Mercedes-Benz που προσφέρει προαιρετικά και με έξτρα κόστος φυσικά, μια Τρίτη σειρά καθισμάτων με δύο επιπλέον ανεξάρτητα καθίσματα, τα οποία εξασφαλίζουν ευρυχωρία σε άτομα ύψους έως 1,68 μέτρων. Ο πλούσιος εξοπλισμός ασφάλειας περιλαμβάνει πτυσσόμενα προσκέφαλα, ζώνες ασφαλείας με προεντατήρες, αερόσακους παραθύρων που προστατεύει και τους επιβάτες της τρίτης σειράς καθισμάτων, καθώς και εξαρτήματα στερέωσης ISOFIX και TOPTether για κατάλληλα παιδικά καθίσματα. Σε αυτά μπορείτε να στερεώσετε έως και τέσσερα παιδικά καθίσματα στο χώρο των πίσω επιβατών. Στα χαρακτηριστικά άνεσης της τρίτης σειράς των καθισμάτων περιλαμβάνονται δύο ποτηροθήκες ανάμεσα στα καθίσματα, καθώς και δύο αποθηκευτικές θήκες με αντιολισθητική επένδυση αριστερά και δεξιά στην επένδυση του χώρου φόρτωσης, καθεμία με θύρα USB. Τα καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν και να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο του χώρου φόρτωσης, ώστε να μεγαλώσει ο χώρος φόρτωσης.

19C0860 120

 

ΚΑΜΠΥΛΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Οι αναλογίες της GLB υπογραμμίζουν τη σχεδίαση που παραπέμπει στην εκτός δρόμου οδήγηση: Το κάθετο μπροστινό τμήμα με τους εντυπωσιακούς προβολείς εκφράζει με σαφήνεια τα εκτός δρόμου γονίδια, όπως άλλωστε και οι κοντοί πρόβολοι μπροστά και πίσω. Το έντονο καμπύλο περίγραμμά κυριαρχεί στο προφίλ του αυτοκινήτου στο ύψος της κολώνας και ενισχύει την ανοδική γραμμή της οροφής. Οι πόρτες εκτείνονται μέχρι την πλευρική μπάρα, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την είσοδο και έξοδο, και ακόμη προστατεύουν τα ανοίγματα των θυρών από την βρωμιά, ενώ αυξάνουν και την προστασία σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Οι εξωτερικές προστατευτικές επενδύσεις κατανέμουν ομοιόμορφα τις συνολικές αναλογίες και εντείνουν τον offroad χαρακτήρα του αυτοκινήτου, όπως και το οπτικό προστατευτικό στο μπροστινό και στο πίσω μέρος.

19C0797 003

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΠΛΟ ΟΡΓΑΝΩΝ

Το ταμπλό οργάνων είναι ενιαίο, με οπτικές εσοχές στον χώρο του οδηγού και του συνοδηγού. Οοδηγός έχει μπροστά του ένα κόκπιτ με ευρεία οθόνη και σύστημα χειρισμού και ενδείξεων μέσω MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Νέο επισης χαρακτηριστικό αποτελεί το κυλινδρικό offroad στοιχείο με εμφάνιση αλουμινίου που ολοκληρώνει το κάτω τμήμα του ταμπλό οργάνων και φιλοξενεί τους τρεις στρογγυλούς κεντρικούς αεραγωγούς. Κάτω από τους αεραγωγούς είναι η μονάδα χειριστηρίων κλιματισμού, με κουμπιά που δίνουν την αίσθηση ότι έχουν τορνευτεί από έναν μασίφ αλουμινένιο κύλινδρο .Ο δυναμισμός που αποπνέει το εσωτερικό συνεχίζεται στην κεντρική κονσόλα. Τα κυλινδρικά στοιχεία με τις εμφανώς λείες επιφάνειες προσδίδουν μία αίσθηση στιβαρότητας στη σχεδίαση των εξαρτημάτων και των χειριστηρίων. Στις πόρτες, ο SUV χαρακτήρας υπογραμμίζεται από την οριζόντια χειρολαβή που, από τη γραμμή σχεδίασης και εξοπλισμού Progressive αποτελεί δυναμικό στοιχείο της δομής της επένδυσης θυρών και παραπέμπει σε σωλήνα. Οι προβολείς LED High Performance και οι προβολείς MULTIBEAM LED διατίθενται κατ' επιλογή για τη GLB. Οι τελευταίοι επιτρέπουν την ταχύτατη και απολύτως ακριβή, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη προσαρμογή των προβολέων στην τρέχουσα κατάσταση κυκλοφορίας.

19C0855 017

Προαιρετικά, διατίθενται επίσης μπροστινοί προβολείς ομίχλης τεχνολογίας LED. Εξασφαλίζουνευρύτερη κατανομή του φωτός σε σύγκριση με τους κύριους προβολείς, φωτίζοντας έτσι πολύ καλύτερα την άκρη του δρόμου. Χάρη στη χαμηλή τοποθέτησή τους στον μπροστινό προφυλακτήρα, δεν τυφλώνουν τους άλλους οδηγούς.

19C0855 026

ΠΛΗΡΕΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ  4Χ4

Υπάρχουν βέβαια και τα μοντέλα 4MATIC για τις εκδόσεις 200 και πάνω ,για όσους επιθυμούν κάτι περισσότερο, που περιλαμβάνουν το πακέτο μηχανικού εξοπλισμού Offroad. Σε συνδυασμό με τους προβολείς MULTIBEAM LED, αυτά τα μοντέλα προσφέρουν μια ειδική λειτουργία φωτισμού offroad, διευκολύνοντας τον εντοπισμό εμποδίων σε ανώμαλο έδαφος στο σκοτάδι. Με τη λειτουργία off-road, ο φωτισμός αλλαγής κατεύθυνσης των προβολέων MULTIBEAM LED παραμένει διαρκώς ενεργοποιημένος σε ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα.

Έτσι εξασφαλίζεται ευρύτερη  καλύτερη και αποτελεσματική κατανομή του φωτός μπροστά από το αυτοκίνητο.

19C0797 005

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΣΧΥΟΣ

Η GLB διαθέτει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας γενιάς compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz. Συγκεκριμένα. :Τους τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες, οι οποίοι ανανεώθηκαν, ειδικά για το νέο αυτό compact μοντέλο: σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, υπερέχουν με σημαντικά αυξημένη ειδική απόδοση ισχύος, βελτιωμένη αποδοτικότητα και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Το εισαγωγικό βενζινοκίνητο μοντέλο είναι πλέον  η προσιτή GLB 180. 

Επίσης τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με συνεργατική υποστήριξη του οδηγού και αρκετές ακόμη λειτουργίες είναι δανεισμένες από την S-Class: χάρη στα επίσης βελτιωμένα συστήματα κάμερας και ραντάρ, η GLB μπορεί να ≪βλέπει≫ έως 500 μ. μπροστά και να οδηγεί μερικώς αυτόνομα υπό ορισμένες συνθήκες, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας το Active Distance Assist DISTRONIC και αξιοποιώντας δεδομένα χαρτών και πλοήγησης, για να προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα πριν από στροφές, διασταυρώσεις ή κυκλικούς κόμβους. Το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια νέα λειτουργία, το διαισθητικό ενεργό σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας, ενώ θα πρέπει να  προστεθεί και το ενεργό 9σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης με PARKTRONIC . Τέλος  η GLB προσφέρει επίσης και την  λειτουργία διευρυμένης αυτόματης επανεκκίνησης σε αυτοκινητοδρόμους.

19C0855 015

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΠΙΣΩ

Η GLB διαθέτει μπροστινή ανάρτηση με γόνατα McPherson και πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων με ελατήρια συμπίεσης για απομόνωση των θορύβων και των κραδασμών. Η προσαρμοζόμενη μεταβαλλόμενη απόσβεση διατίθεται κατ' επιλογή. Έτσι, ο οδηγός μπορεί να επιλέγει πιο άνετη ή ιδιαίτερα σπορ ρύθμιση μέσω του διακόπτη DYNAMIC SELECT.

ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Το σύστημα Infotainment διαισθητικού χειρισμού : ο ίσχυρος υπολογιστής, οι οθόνες και τα άψογα γραφικά, οι προσαρμόσιμες ενδείξεις, η έγχρωμη οθόνη Head-up, η πλοήγηση με επαυξημένη πραγματικότητα, το λογισμικό που μαθαίνει και το σύστημα φωνητικών εντολών που ενεργοποιείται με τις λέξεις ≪Hey Mercedes≫ αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος.

Το σύστημα ελέγχου ανέσεων, δικτυώνει διάφορα συστήματα ανέσεων του οχήματος και χρησιμοποιεί ρυθμίσεις φωτισμού και μουσικής ανάλογα με τη διάθεση, καθώς και διάφορες λειτουργίες μασάζ. Το ENERGIZING COACH προτείνει αυτά τα προγράμματα ανάλογα με την επιλογή του οδηγού και των επιβατών.

19C0797 006

ΤΡΕΙΣ ΚΑΜΠΛΥΛΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Κατ’ επιλογή και με έξτρα χρέωση φυσικά, όπως προαναφέραμε, η GLB διατίθεται από την έκδοση 200  των 163 ίππων και πάνω με το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης 4MATIC με πλήρως μεταβλητή κατανομή ροπής. Αυτή η σπορ διαμόρφωση της τετρακίνησης επιτρέπει στον οδηγό ναμπορεί χρησιμοποιεί τον διακόπτη DYNAMIC SELECT, για να ρυθμίζει τα χαρακτηριστικά του 4MATIC.

Διατίθενται τρεις χαρακτηριστικές καμπύλες για τον έλεγχο του συμπλέκτη της τετρακίνησης, αν και το σύστημα ανταποκρίνεται ευέλικτα στις εκάστοτε συνθήκες οδήγησης ανεξαρτήτως προγράμματος. Σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, το πρόγραμμα ≪Eco/Comfort≫ βασίζεται σεκατανομή 80 : 20 (μπροστινός άξονας : πίσω άξονας), ενώ στο πρόγραμμα ≪Sport≫, η κατανομή γίνεται 70 : 30. Στο πρόγραμμα offroad, ο συμπλέκτης τετρακίνησης λειτουργεί σαν κεντρικό μπλοκέ διαφορικό, με τη βασική ισόρροπη κατανομή 50:50.

19C0855 012

ΑΦΘΟΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Εκτός από τον φωτισμό offroad το πακέτο μηχανικού εξοπλισμού Offroad περιλαμβάνει και μιαπρόσθετη λειτουργία οδήγησης. Προσαρμόζει την απόδοση ισχύος του κινητήρα, όπως και ταχαρακτηριστικά της τετρακίνησης 4MATIC και την επέμβαση του ABS σε ελαφρώς ανώμαλα

εδάφη και ενεργοποιείται από τον διακόπτη DYNAMIC SELECT.Άλλα στοιχεία του πακέτου εξοπλισμού είναι η δυνατότητα προβολής της οδηγικής κατάστασης ως κινούμενη εικόνα. Η ρεαλιστική παρουσίαση της ανωφέρειας ή κατωφέρειας, η γωνία κλίσης και οι τεχνικές ρυθμίσειςβοηθούν τον οδηγό να υπολογίζει σωστά τους ελιγμούς. Και ακόμη το σύστημα ελέγχου κατάβασης Downhill Speed Regulation (DSR) τηρεί αυτόματα μια προεπιλεγμένη, αργή ταχύτητα μεταξύ περίπου 2 και 18 χλμ/ώρα και μπορεί να εμφανίζεται στο όργανο πολλαπλών ενδείξεων και στην προαιρετική οθόνη Head-up. Με στοχευμένες επεμβάσεις στα φρένα, το σύστημα υποβοήθησης σας συμβάλλει στη διατήρηση του ελέγχου κατά την οδήγηση σε απότομη κατηφόρα.

19C0797 016

ΝΕΟΙ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΙ  ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Η νέα GLB εξοπλίζεται με τους τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες , οι οποίοι ανανεώθηκαν εξ ολοκλήρου για το λανσάρισμα του νέου compact μοντέλου.  Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, διαθέτουν σαφώς μεγαλύτερη ισχύ, υψηλότερη αποδοτικότητα και βελτιωμένες εκπομπές ρύπων. 

Την βασική έκδοση του μοντέλου, αποτελεί πλέον, ο τετρακύλινδρος κινητήρας με κυβισμό 1,33 λίτρων στην έκδοση GLB 180. 

Χαρακτηριστικό της εξελιγμένης τεχνολογίας  της σειράς των GLB ,είναι  ότι ο  δίλιτρος κινητήρας M 260 της GLB 250 4MATIC (μικτή κατανάλωση καυσίμου 7,4-7,2 l/100 km, μικτές εκπομπές CO2 169-165 g/km) διαθέτει μπλοκ κινητήρα από χυτό αλουμίνιο με χιτώνια κυλίνδρων από χυτοσίδηρο και φαρδύτερο κάτω άκρο σύμφωνα με την τεχνολογία CONICSHAPER. Στην προκειμένη περίπτωση, εσωτερικά, η διαμόρφωση της εσωτερικής διαμέτρου κυλίνδρου είναι κωνική, η λεγόμενη≪διαμόρφωση τρομπέτας≫. Έτσι ελαχιστοποιείται η τριβή των εμβόλων και μειώνεται η κατανάλωση.


Στην αλουμινένια κυλινδροκεφαλή τεσσάρων βαλβίδων, το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων CAMTRONIC επιτρέπει τη ρύθμιση της διαδρομής βαλβίδων σε δύο στάδια στην πλευρά εισαγωγής.

Χάρη στην ακόμα εκτενέστερη επεξεργασία καυσαερίων, ο δίλιτρος πετρελαιοκινητήρας (OM 654q) με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 8G-DCT (μικτή κατανάλωση καυσίμου 5,5-4,9 l/100 km, μικτές εκπομπές CO2 146-128 g/km) πληροί ήδη το δεύτερο στάδιο του κύκλου δοκιμής εκπομπών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης RDE (Real Driving Emissions) και έχει λάβει πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο Euro 6d.

19C0860 100

136 ΙΠΠΟΙ

Οι 136  ίπποι που αποδίδει  ο μικρός κινητήρας της 180, σε συνδυασμό με τα 200 Nm ροπής, μπορούν να  συνδυάζονται πλέον αποτελεσματικά με το 7αρι νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλούσυμπλέκτη, εξασφαλίζοντας,.  καλές επιδόσεις για τα 1550+ κιλά του αμαξώματος.  Η επιτάχυνση φτάνει τα 9.8  δευτερόλεπτα για τα 0 ως 100 χλμ και η τελική ταχύτητα τα 197 χλμ/ ωρ ,τιμές που ικανοποιούν κάθε απαίτηση δεδομένου του κυβισμού.

Θετική είναι και η κατανάλωση με μια μέση τιμή 7,4 λίτρα, ενώ με ελαφρύ πόδι, βλέπεις τιμές κοντά στα 6,1 με 6,5 λίτρα που κρίνονται εξαιρετικές.

Αποτελεσματικά και ανθεκτικά κρίνονται επίσης και τα φρένα, σέ κάθε περίπτωση, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στον οδηγό.

19C0855 023

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η  ιδιαίτερα προσεγμένη και σχετικά σφιχτή ρύθμιση των αναρτήσεων ,βοηθά στο σωστό έλεγχο του αμαξώματος περιορίζοντας σημαντικά  τις κλίσεις στις γρήγορες στροφές και στις αλλαγές πορείας εξασφαλίζοντας πολύ καλή  κατευθυντικότητα  στις υψηλές ταχύτητες  ,μη αφήνοντας περιθώρια για επικρίσεις σε  καμιά  περίπτωση. Από την  πλευρά της η άνεση των επιβατών, είναι πολύ καλή σε όλους τους δρόμους, ενώ σημαντικά μειωμένοι είναι οι θόρυβοι που φτάνουν στο σαλόνι, από τον κινητήρα και τον δρόμο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η νέα σειρά των GLB  αποτελεί μια πλήρως ολοκληρωμένη   πρόταση για εκείνους που  ψάχνουν για χώρους, πρακτικότητα, ασφάλεια ,επιδόσεις, άνεση , τεχνολογία, πολυτέλεια και εμφάνιση, ενώ ειδικά η έκδοση 180 των 136  ίππων, που κινείται στα πλαίσια ενός περιορισμένου κυβισμού ,και μιας ιδιαίτερα προσιτής τιμής αγοράς, αποτελεί την ιδανική λύση ,για όσους  δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις πουθενά, χωρίς να πληρώσουν πολλά, στην συγκεκριμένη βέβαια κατηγορία.

του Δημήτρη Κληρονόμου

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS